Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu

11.04.2018 17:03 | Zprávy

Pro všechny, které zajímá téma bylinek, připravilo Národní zemědělské muzeum Praha na sobotu 21. dubna od 10 hodin trh s bylinkami a semeny a především pestrý doprovodný program. Návštěvníci si budou moci nakoupit přírodní produkty pěstitelů a výrobců z celé republiky. Program doplňují odborné přednášky, výtvarné dílny pro děti i bylinkový workshop v gastrostudiu.

Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum v Praze

Začíná pěstitelská sezona a s ní přichází i druhý ročník Bylinkového dne v Praze na Letné. Na trhu v expozici Jede traktor, v sále v přízemí budovy a na dvorku muzea si návštěvníci budou moci nakoupit běžné i méně dostupné bylinky, sazenice a semena, koření i odbornou literaturu. Prodávat se bude také široký sortiment výrobků – od sušených čajů, sirupů, pest až po bylinnou kosmetiku. Zajímá vás, jak si připravit domácí repelent či přírodní odpuzovač molů? Chcete se bez chemie vypořádat s plevely? Přejete si mít doma na balkoně stále rozkvetlou bylinnou zahrádku? Pak navštivte některou z přednášek, které muzeum připravilo společně s Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Na přednášky se lze zaregistrovat na pokladně muzea či v on-line formuláři na webu. Své programy o přírodních zahradách a komunitním pěstování ve městě nabídnou návštěvníkům spolek Kokoza či Experimentální zahrada Pod Blaníkem.

Jako vždy nebude chybět pestrý program pro děti a workshopy v gastrostudiu. Kromě společného sázení je pro ně připravena například výtvarná dílna Malování barvami země, kdy si pomocí barev s pigmenty z různě zabarvených hlín mohou vytvořit obrázek a odnést si ho domů. Na kulinářském workshopu v gastrostudiu se návštěvníci doví, kdy a jak bylinky sklízet a jak je uchovávat. Poznají tradiční i méně známé kuchyňské bylinky a vyzkouší si, jak z nich připravit semínkovou sůl, tvarohové máslo a zdravou limonádu. Doba trvání workshopu je cca 60 minut, cena je 390 Kč a účastníci se musí přihlásit předem prostřednictvím webu muzea.  Začátky jsou v 11, 13 a 15 hodin. „V našem muzeu se snažíme doprovodnými akcemi kopírovat zemědělský rok a především chceme, aby si návštěvníci odnesli vždy něco praktického, ať už znalosti, osvědčené rady či tradiční české výrobky. Myslíme na celou rodinu, pobyt u nás si užijí dospělí i děti. Pěstování bylinek je nedílnou součástí zemědělství a mohou ho využívat i lidé ve městech,“ říká náměstek generálního ředitele a ředitel pobočky Praha Národního zemědělského muzea Antonín Juriga.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Radek Koten byl položen dotaz

Dokážete mi to vysvětlit?

Podle Putina je příčinou války to, že se Západ pokoušel zatáhnout Ukrajinu do NATO. Co vím, ale i sama Ukrajina tam chce. Rozumím tomu správně, že podle Putina na to nemá právo? A co podle vás? Je jasné, že by hlavně nyní bylo její přijetí do NATO dost komplikované, ale podstatou mého dotazu je, zda...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pravomoc celníků odebrat registrační značku stále efektivně napomáhá

22:33 Celní správa: Pravomoc celníků odebrat registrační značku stále efektivně napomáhá

Od začátku prázdnin příslušníci Celního úřadu v Liberci vybrali přes jeden milion korun na nedoplatc…