ČD uzavřely dva kontrakty na modernizaci vozů pro linku Praha – Hamburk

04.03.2015 15:43

České dráhy tento týden uzavřely dvojici kontraktů na modernizaci 93 osobních EuroCity vozů pro linku Praha – Drážďany – Berlín – Hamburk. Vítězem obou mezinárodních soutěží, kterých se účastnili uchazeči z České republiky, Polska a Slovenska, je společnost Pars nova, a.s., člen skupiny Škoda Transportation.

ČD uzavřely dva kontrakty na modernizaci vozů pro linku Praha – Hamburk
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V rámci prvního kontraktu bude modernizováno 22 osobních oddílových vozů řady Bmz vyrobených společností SGP v Rakousku, z toho u 4 vozů bude zachováno stávající rozdělení interiéru na jednotlivé oddíly (řada Bmz) a 18 vozů bude přestavěno na velkoprostorové vozy (řada Bdmpz a Bhmpz). Člen představenstva odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán přibližuje rozsah přestavby těchto vozů: „Devět vozů řady Bhmpz bude vybaveno pro cestování osob na invalidním vozíku a pro přepravu cestujících s dětmi, proto zde bude umístěna i bezbariérová buňka WC, speciálně vyhrazený prostor pro umístění ortopedických vozíků a dále v těchto vozech bude oddíl pro doprovod vlaku. Vozy řady Bdmpz pak budou určeny pro přepravu až osmi jízdních kol.“ Hodnota tohoto kontraktu je 553,6 mil. Kč.

Druhý kontrakt zajistí modernizaci 71 osobních vozů 2. a 1. třídy a restauračních vozů typů Bmz, Ampz a WRmz z produkce společnosti Siemens, resp. konsorcia SGP / Vagonka Studénka z let 1997 až 2007. Hodnota tohoto kontraktu je 570,4 mil. Kč.

Všechny modernizované vozy jsou určeny pro rychlost 200 km/h a jsou klimatizované. Po modernizaci budou určeny především pro linku Praha – Ústí nad Labem – Drážďany – Berlín – Hamburk. „Při rekonstrukci bude podle jednotlivých typů vozů provedena oprava nebo výměna interiérů, čalounění nebo kompletně celých sedaček a stolků. Instalovány budou nové koberce. Zcela nově bude dosazen audiovizuální informační systém a elektronický rezervační systém a Wi-Fi zařízení pro provoz internetu,“ vyjmenovává Michal Štěpán nejdůležitější úpravy z pohledu cestujících. Opravou nebo výměnou projdou i technické celky, jako centrální zdroj energie (CZE), klimatizace, toalety s uzavřeným systémem a další vybavení vozů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…