ČEPRO: Městský soud v Praze uzavřel kauzu společnosti BENA a.s.

31.05.2018 17:40

Městský soud v Praze dne 30. května 2018 rozhodl v případu daňových podvodů společností BENA a.s., Tukový průmysl spol. s r.o. a Tukový průmysl Ostrava spol. s r.o. Jednoho z členů představenstva společnosti BENA a.s., Ing. Milana Vomelu, odsoudil za spáchání pokračujícího zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

ČEPRO: Městský soud v Praze uzavřel kauzu společnosti BENA a.s.
Foto: red
Popisek: Čepro

Generální ředitel společnosti ČEPRO, Mgr. Jan Duspěva, k soudnímu rozhodnutí uvádí: „Rozsudek Městského soudu v Praze je dalším důkazem o tom, že fiktivní pohledávky, které byly podvodně uplatněny za společností ČEPRO měly původ v daňové trestné činnosti, do níž byla zapojena společnost BENA.“

„Ačkoliv po amnestijním rozhodnutí prezidenta republiky nebylo možné objasnit trestnou činnost v celém rozsahu, považuji tento rozsudek za důležitý. Jednoznačně totiž dokládá, že původ rozsáhlé trestné činnosti, která je před soudy dosud řešena, spočívá právě v obchodech a obchodních transakcí společností BENA a Tukový průmysl“, říká k tomu JUDr. Jaromír Císař, společník advokátní kanceláře CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, která společnost ČEPRO v soudních sporech zastupuje. Současně poukazuje na ústní odůvodnění rozsudku, v němž se Městský soud v Praze ztotožnil s obžalobou Vrchního státního zastupitelství v Praze, k níž uvedl, že byla „precizní a odpovídala skutečnosti“.

Obžalovanému Ing. Milanu Vomelovi byl uložen trest odnětí svobody v délce tří let se zkušební dobou na pět let a dále peněžitý trest v celkové výši 15.000.000 Kč (500 denních sazeb ve výši 30.000 Kč) s náhradním trestem odnětí svobody na jeden rok. Současně bylo ve vztahu k obžalovanému uloženo ochranné opatření zabrání nemovitostí a zůstatků na bankovních účtech.

Stejným způsobem pak Městský soud v Praze rozhodl také o zajištěných nemovitostech společnosti Tukový průmysl Praha, a.s., k jejichž zabrání došlo, neboť byly pořízeny z výnosů z trestné činnosti.

Rozhodnutí zatím nejsou pravomocná.

V příštím týdnu bude Vrchní soud v Praze projednávat další z historických kauz společnosti ČEPRO, kdy bude mj. rozhodovat o odvolání JUDr. Martina Pechana, který byl spolu s Ing. Radovanem Krejčířem dne 27. listopadu 2015 nepravomocně odsouzen Městským soudem v Praze za pokus/ přípravu podvodu.

Vůči Ing. Radovanu Krejčířovi bylo rozhodnutí soudu prvního stupně potvrzeno rozsudkem Vrchního soudu v Praze ze dne 28. března 2018. Ve vztahu k obžalovanému JUDr. Martinu Pechanovi (bývalému obchodnímu řediteli společnosti ČEPRO) a Aleši Zagorovi (dle obžaloby „pravé ruky Ing. Krejčíře“) soud věc vyloučil k samostatnému projednání.

Trestný čin dle rozhodnutí soudu prvního stupně spočíval mj. v podvodném uplatnění fiktivní pohledávky proti společnosti ČEPRO ve výši přibližně 2,6 mld. Kč a jejím následném postupování na zahraniční společnosti. Podvodné uplatnění pohledávky vyústilo až ve vydání rozsudku pro zmeškání a nařízení exekuce na podzim roku 2004. Tomuto ataku se společnost ČEPRO nemohla účinně bránit, neboť veškeré soudní obsílky byly odcizeny pracovnicí podatelny. Společnosti ČEPRO se pak zastal až Ústavní soud, který rozsudek pro zmeškání zrušil. Společnost ČEPRO tuto pohledávku i nadále odmítá jako fiktivní; soud však v daném řízení dosud nerozhodl.

Více ke kauzám společnosti ČEPRO na: www.kauzycepro.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…