CESNET vytvořil interaktivní digitální model šperků z 5. století, je k vidění v Muzeu T.G.M. Rakovník

18.07.2022 12:15 | Tisková zpráva

Zevrubně si ze všech stran prohlédnout části unikátního zlatého pokladu z 5. století, a dokonce zkusit jeho jednotlivé fragmenty spojit v jeden celek, mohou návštěvníci Muzea T.G.M. Rakovník. Umožňuje jim to unikátní interaktivní digitální model šperků, který vytvořili odborníci sdružení CESNET.

CESNET vytvořil interaktivní digitální model šperků z 5. století, je k vidění v Muzeu T.G.M. Rakovník
Foto: cesnet.cz
Popisek: CESNET - logo

Šperky, které byly nalezeny na Rakovnicku, jsou součástí expozice muzea a pocházejí z období stěhování národů ze středních Čech. Klenoty jsou spolu s digitálním modelem prezentovány na výstavě Záhada zlatých šperků, kterou připravilo rakovnické muzeum. Vizualizace šperků je přístupná ve speciálním kiosku, který je součástí expozice.

„3D model umožní návštěvníkům podrobně si prohlédnout klenoty ze všech úhlů a vyzkoušet si, jak byly jednotlivé části pravděpodobně spojené v jeden celek. Ovládání je intuitivní s využitím dotykové obrazovky. Digitalizace byla náročná vzhledem k vysokému lesku zlatých šperků a částečné průhlednosti vsazených kamenů,“ říká Sven Ubik, vedoucí oddělení technologie pro síťové aplikace sdružení CESNET.

V této souvislosti se mohou návštěvníci zamyslet nad otázkou, kterou pro ně vymysleli autoři expozice: Víte, kolik je potřeba snímků předmětu, aby mohl vzniknout jeho 3D model? Odpověď a spolu s ní mnoho dalších informací se dozvědí při návštěvě muzea.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Digitalizaci předmětů kulturního dědictví realizuje sdružení CESNET dlouhodobě ve spolupráci s paměťovými institucemi. 3D modely jsou k dispozici návštěvníkům jednotlivých expozic, ale i na webu sdružení (ZDE).

Stejně jako u předchozích instalací digitalizovaného kulturního dědictví, které CESNET připravil ve spolupráci se sbírkotvornými institucemi, má také kiosek v Muzeu T.G.M. Rakovník trvalé připojení k internetu pro možnost vzdálené správy a aktualizace.

Práci s vizualizací si můžete prohlédnout v krátkém videozáznamu ZDE.
Přímo na internetu je pak k vidění i vizualizace šperků ZDE.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Jeho cílem je provoz a rozvoj ICT služeb, které tvoří národní e-infrastrukturu pro výzkum, vývoj a vzdělávání e-INFRA CZ. Nedílnou součástí aktivit je také výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií. CESNET je součástí zahraničních výzkumných infrastruktur, jako jsou panevropská síť pro výzkum, vývoj a vzděláváni GÉANT, evropské gridová infrastruktura EGI.eu a evropská infrastruktura pro otevřenou vědu EOSC. Více najddete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…