ČEZ: Američané a Francouzi budou nově dodávat jaderné palivo do Temelína

13.04.2022 15:51 | Komerční článek

Ve výběrovém řízení na dodavatele jaderných palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín zvítězily americká společnost Westinghouse a francouzská společnost Framatome. Dodávky budou realizovány od roku 2024 a potrvají zhruba 15 let. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun.

ČEZ: Američané a Francouzi budou nově dodávat jaderné palivo do Temelína
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výběrového řízení, které bylo zahájeno v dubnu roku 2020, se účastnili tři uchazeči: společnosti Framatome, TVEL a Westinghouse. Z důvodu diverzifikace byli nakonec vybráni dva dodavatelé tak, aby skupina ČEZ v budoucnu spolehlivě zajistila plynulou dodávku palivových článků pro reaktory jaderné elektrárny Temelín a minimalizovala tak rizika případného výpadku dodávek.

Obě vítězné společnosti jsou světovými lídry v jaderné energetice. Společnost Westinghouse s výrobním závodem ve Švédsku již palivové soubory do Temelína po jeho spuštění deset let dodávala. Společnost Framatome je jediným výrobcem se sídlem v Evropské unii, který dodává palivové soubory do většiny západoevropských jaderných elektráren.

Westinghouse Electric Company: Má více než 60 let zkušeností s jadernou energetikou po celém světě. Nabízí produkty a služby v oblasti projektování, výstavby, řízení, servisování a údržby jaderných elektráren, výroby a servisování klíčových jaderných komponent. Aktuálně působí v 19 zemích.

Framatome: Mezinárodní společnost s více než šedesátiletou historií se podílí na projektování jaderných bloků, navrhuje, servisuje a instaluje komponenty pro jaderné elektrárny, vyrábí jaderné palivo a dodává systémy měření a řízení. Je dodavatelem pro 380 reaktorů po celém světě.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,3 terawatthodin elektřiny a pokrývá zhruba 20 procent roční spotřeby elektřiny v ČR. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne