ČEZ: Česko svítilo modře - včetně ostravského Domu energetiky

03.04.2021 12:42

ČEZ se opět připojil k akci Česko svítí modře – podporou osvětového významu akce (v MSK nasvícením Domu energetiky v Ostravě a také elektráren a objektů v dalších krajích) i finanční podporou projektů, které pomáhají lidem s poruchou autistického spektra.

ČEZ: Česko svítilo modře - včetně ostravského Domu energetiky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přestože již druhým rokem je hlavním celoplanetárním tématem doba covidová, nelze zapomínat na lidi s vážnými zdravotními handicapy. Skupina ČEZ se proto již posedmé připojila k celorepublikové kampani „Česko svítí modře“, jejímž cílem je porozumět světu lidí s autismem. V noci z 2. na 3. dubna se napříč celou republikou rozzářily od 18 hodin vybrané industriální, administrativní a další objekty modrou barvou, která symbolizuje mezilidskou komunikaci. V Moravskoslezském kraji byl tradičně modře nasvícen Dům energetiky v Ostravě. Nadace ČEZ také přispěla 63 tisíci korunami ostravskému spolku AlFi, který se zaměřuje na pomoc rodinám s dětmi s autismem, a prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem umožní pomáhat i dalším.

„Díky podpoře Nadace ČEZ můžeme zaplatit vzdělávací kurzy a stáže pro poradce Rané péče AlFi, aby si naši zaměstnanci prohloubili odbornost v oblasti diagnostiky a terapeutické práce s dětmi s poruchou autistického spektra. Grant nám umožní rozvíjet oblasti, na které neziskovkám v rozpočtu příliš financí nezbývá, ale přitom jsou zásadně důležité pro zlepšování kvality naší péče i pro profesní růst a tedy i spokojenost zaměstnanců,“ upřesnila předsedkyně spolku Gabriela Mariánková.

V rámci celorepublikové charitativní aplikace EPP – Pomáhej pohybem podpoří Nadace ČEZ Autistickou konferenci, na níž vystupují sami lidé s poruchou autistického spektra a velkou měrou se podílejí na její organizaci. Konferenci organizuje Nadační fond ATYP, kterému mohou lidé vysportované body připisovat od 2. dubna (viz také ZDE).

Světový den zvýšení povědomí o autismu, který připadá právě na 2. dubna, má každoročně za cíl zvýšit informovanost veřejnosti o poruchách autistického spektra. V předchozích letech akce probíhala krom nasvícení objektů modře také formou různých besed a návštěv sdílených prostor, aby se lépe podpořilo vzájemné porozumění a bořily předsudky, tentokrát bylo vzhledem k epidemickým opatřením vše hlavně o modrém světle, tedy barvě, která symbolizuje komunikaci a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

„Nasvícením našich objektů po celé České republice chceme již tradičně poukázat na důležitost otevřené komunikace o autismu a bourání bariér a mýtů, které poruchy autistického spektra provázejí,“ říká Michaela Chaloupková, leader udržitelného rozvoje a členka představenstva Skupiny ČEZ. „Přímé pomoci v této oblasti se přitom věnujeme dlouhodobě, ať již prostřednictvím Nadace ČEZ, nebo naší pravidelné zaměstnanecké sbírky „Plníme přání, myslíme na druhé“. Organizace, zaměstnávající osoby s autismem, zapojujeme také do našich tradičních vánočních a velikonočních trhů chráněných dílen. Ačkoliv nám epidemie již nějakou dobu nedovoluje je organizovat přímo v našich prostorách, pořádáme je alespoň on-line.“

Kromě Domu energetiky byly v rámci Skupiny ČEZ nasvíceny i další objekty, například Jaderná elektrárna Dukovany, Zámeček u Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín, Zákaznické centrum v Plzni, Malá vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové, děčínské sídlo ČEZ Distribuce a elektrárny v severočeských Tušimicích a Ledvicích.

Aktivita energetiků i celý projekt Česko svítí modře pomáhá naplňovat jeden z Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs), ke kterým se Skupina ČEZ hlásí, konkrétně cíl 10 – Méně nerovností.

Porucha autistického centra postihuje každé 40. narozené dítě, s některou z forem autismu žije v České republice kolem 250 tisíc občanů. I jim patří 2. duben, neboť v tento den se lidé na celém světě zapojují do osvětové kampaně Light it up blue, u nás s názvem Česko svítí modře, kterou iniciuje platforma Naděje pro autismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…