ČEZ: Dlouhé stráně vyhrály krajskou cenu za cestovní ruch

07.10.2022 9:48 | Tisková zpráva

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně získala další významné ocenění – krajskou Cenu cestovního ruchu, o které rozhodovali lidé hlasováním na internetu. Elektrárna vyhrála svou kategorii Technická památka před Ruční papírnou ve Velkých Losinách a Svatojánským mostem v Litovli.

ČEZ: Dlouhé stráně vyhrály krajskou cenu za cestovní ruch
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Elektrárna Dlouhé stráně, která plní především svou energetickou roli jako největší baterie a zároveň stabilizátor energetické soustavy, láká každoročně více turistů. Až 100 tisíc lidí ročně navštíví horní nádrž ve výšce 1350 metrů nad mořem, zhruba třetina z nich zavítá v rámci exkurze i do unikátních podzemních útrob elektrárny.

„Turisté při návštěvě oceňují zejména, jak důmyslně projektanti navrhli a stavaři umístili většinu technologií hluboko pod zem, aby přečerpávací elektrárna mohla pro svůj chod využívat unikátní přírodní podmínky Jeseníků a zároveň aby nijak nenarušovala životní prostředí v lokalitě chráněné krajinné oblasti,“ řekl ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Olomoucký kraj považuje Dlouhé stráně za jeden ze svých klenotů a dlouhodobě oceňuje, jak ČEZ o svou největší přečerpávací elektrárnu pečuje. Například v roce 2019 získala elektrárna Cenu Olomouckého kraje za dlouhodobý přínos v oblasti životního prostředí v kategorii „voda“.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a dodává do sítě. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně má tři "nej":

  • největší reverzní vodní turbínu v Evropě: 325 MW,
  • největší spád v rámci českých přečerpávacích elektráren: 510,7 m
  • a největší instalovaný výkon v ČR: 2 x 325 MW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…