ČEZ: Druhý temelínský blok opět vyrábí elektřinu

23.09.2018 10:53

V sobotu ve 20:15 hodin obnovil druhý temelínský blok výrobu elektřiny. Jeho turbogenerátor byl od přenosové sítě odpojen dva dny, během nichž energetici pracovali na kondenzátoru v nejaderné části elektrárny. Aktuálně je výkon bloku 400 MWe, naplno by měl začít vyrábět ještě během dnešní noci.

ČEZ: Druhý temelínský blok opět vyrábí elektřinu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Během přerušení výroby elektřiny zůstal reaktor a další zařízení v takzvaném horkém stavu bez nutnosti přejít do úplné odstávky. V praxi to znamenalo, že teplota vody v reaktoru byla přibližně 260 stupňů Celsia, zatímco během klasické odstávky se vychlazuje na teplotu minimálně o dvě stě stupňů nižší. K úplnému vychlazení nebyl důvod, navíc takto bylo možné blok připojit k přenosové soustavě o něco dříve. K tomu došlo v sobotu večer. Vlastní práce na kondenzátoru probíhaly do pátečního večera. Výsledkem by mělo být zlepšení chemického režimu v nejaderné části elektrárny. Zatím tomu vše nasvědčuje, definitivně si to potvrdíme v nejbližších dnech při provozu na plném výkonu.

O odpojení bloku rozhodli energetici už předminulý týden. Krátké přerušení výroby naplánovali od 20. září. Chtěli tím předejít situaci, že by bylo potřeba blok odstavit později, tedy v období vyšší spotřeby.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,5 miliónů megawatthodin elektřiny.

Kondenzátor – zařízení nejaderné části elektrárny, které chladí páru, poté co projde turbínou. Jde o přesně uspořádaný systém 32 tisíc titanových chladicích trubiček. Důvodem velkého počtu je získat co největší plochu, na které může pára přicházející z turbíny kondenzovat. Zařízení je možné vidět například v rámci virtuální prohlídky ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…