ČEZ ESCO staví velkou fotovoltaickou elektrárnu pro Zentivu

08.10.2023 14:49 | Tisková zpráva

Na střeše výrobního závodu společnosti Zentiva v pražských Měcholupech roste fotovoltaická elektrárna, která se zařadí mezi největší střešní instalace v České republice. Jeden z největších českých výrobců léčiv díky ní sníží náklady za energie a přispěje k dosažení uhlíkové neutrality, kterou Zentiva plánuje do roku 2030 v rámci scope 1 a scope 2.

ČEZ ESCO staví velkou fotovoltaickou elektrárnu pro Zentivu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Solární elektrárna o výkonu téměř 1 MWp, jejíž instalaci zajišťuje ČEZ ESCO, vyrobí zhruba 910 MWh čisté elektřiny za rok, což se rovná zhruba spotřebě 260 běžných domácností. „Zentiva má ambiciózní cíle v oblasti ochrany životního prostředí. Jsme si vědomi toho, že jakožto výrobce máme dopad na životní prostředí a snažíme se jej co nejvíce snižovat. Zavázali jsme se dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality ve scope 1 a scope 2 a fotovoltaika je dalším z důležitých milníků na naší cestě. Už nyní pokrýváme veškerou naši spotřebu v našich výrobních závodech v Praze a Bukurešti pouze zelenou elektřinou, teď ji budeme mít ještě k tomu z vlastních zdrojů,“ říká Ines Windisch, Head of HR, Communications & Sustainability v Zentivě.

Fotovoltaická elektrárna od ČEZ ESCO vznikne na čtyřech objektech výrobního závodu v areálu Zentivy, celkem 2132 solárních panelů pokryje střechy o rozloze téměř 5 000 m2, což odpovídá pro představu asi 25 tenisovým kurtům. Veškerou vyrobenou elektřinu firma sama spotřebuje. Elektřinu začne vyrábět do konce letošního roku po úspěšném připojení do sítě. Jedná se o první z několika fází, které budou následovat v následujících letech s cílem rozšířit kapacitu až ke 3 MWp. Pro potřeby flexibilního řízení se počítá i s různými formami akumulace energie.

Zentiva se v oblasti snižování dopadu na životní prostředí zaměřuje také na další oblasti. Jedná se například o investice do programů na zefektivnění využívání energií a vody či investice do zachování biodiverzity skrze zalesňování. V neposlední řadě má Zentiva zavedené moderní odpadové hospodářství, pražský výrobní závod tak dosahuje nulového skládkování. Využívá rovněž principů cirkulární ekonomiky, v rámci které předává některé obaly a materiály k dalšímu využití.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36105 lidí

„Je skvělou zprávou, že o vlastní zelené zdroje energie má zájem stále větší počet firem napříč všemi obory podnikání. Zentiva patří k největším českým producentům léčiv, pro ČEZ ESCO je tak stavba takto velké fotovoltaické elektrárny pro jednoho z lídrů trhu důležitou zakázkou. Jde o další významný krok v uskutečňování našeho ambiciózního plánu v oblasti instalace fotovoltaik u našich zákazníků, kterou se podílíme v naplňování strategii Skupiny ČEZ Čistá Energie Zítřka. Každá další postavená fotovoltaická elektrárna pomůže v transformaci energetiky a přispěje ke zlepšení životního prostředí,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Skupina ČEZ v rámci svého cíle naplnit závazky Pařížské dohody oznámila strategii Čistá Energie Zítřka. Mezi ambiciózní cíle strategie patří plán vybudovat do roku 2030 dalších 6000 MW obnovitelných zdrojů, skončit s využíváním uhlí v teplárenství a výrobu elektřiny z uhlí omezit na minimum. Do roku 2040 chce být ČEZ klimaticky neutrální. ČEZ ESCO si dále klade za cíl dekarbonizaci českého průmyslu, obcí a veřejné správy. Mimo jiné dodávkami zelení elektřiny a instalacemi fotovoltaických elektráren přímo pro zákazníky. Mezi poslední významné zakázky v sektoru fotovoltaik patří například stavba elektrárny zastřešující parkoviště (takzvaný carport) v České zbrojovce ze skupiny Colt CZ Group nebo dokončení největší střešní fotovoltaické elektrárny v centru Prahy na střeše Kongresového centra. ČEZ ESCO je také významným dodavatelem energetických úspor se zárukou (EPC). Projekty energetických úspor loni ušetřily městům, obcím a veřejné správě přes 300 milionů korun.

Zentiva je výrobcem vysoce kvalitních dostupných léčiv, které poskytuje pacientům v Evropě i za jejími hranicemi. Zaměstnává více než 4 800 lidí, se sítí výrobních závodů včetně vlajkových závodů v Praze, Bukurešti a Anklešváru usiluje Zentiva o to být lídrem v oblasti značkových generických léků v Evropě, aby co nejlépe uspokojovala každodenní potřeby lidí v oblasti zdravotní péče. Zakládáme si na tom, že zdravotní péče má být právem a nikoli výsadou. Lidé potřebují lepší přístup k vysoce kvalitním dostupným léčivům a zdravotní péči více než kdy dříve. Zentiva stojí bok po boku se zdravotnickými pracovníky, lékárníky a orgány odpovídajícími za zdravotnické systémy, se kterými sdílí stejný smysl pro povinnost pomáhat se snižováním nákladů a zlepšovat přístup ke zdravotní péči.

ČEZ ESCO je předním českým expertem na úsporná energetická řešení, dodavatel bezemisní a zelené energie a partner českého průmyslu a veřejné správy na cestě k dekarbonizaci a udržitelnosti. Zajišťuje komplexní řešení energetických potřeb – od instalace fotovoltaik, kogenerací a dalších decentrálních ekologických zdrojů včetně bateriových úložišť, přes firemní elektromobilitu na klíč až po projekty energetických úspor a komplexní dodávky technického zabezpečení budov (TZB). ČEZ ESCO má přibližně 2000 zaměstnanců a chce do roku 2030 postavit nebo provozovat pro potřeby svých zákazníků fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 300 MW. Půjde o instalace převážně na střechách, carportech a ve výrobních areálech zákazníků. Mezi dcery ČEZ ESCO patří společnosti firmy AirPlus, AZ KLIMA, CAPEXUS, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, Domat Control System, EP Rožnov, ENESA, ESCO SLOVENSKO, HORMEN a KART.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…