ČEZ: Elektrárna Počerady dosáhne ekologického standardu o rok dříve

02.08.2014 17:07

Realizace významného snížení ekologické zátěže v podobě poklesu emise oxidů dusíku až o 60% v Elektrárně Počerady, a. s., ze Skupiny ČEZ je v plném proudu. V současné době již mají za sebou takzvané primární opatření výrobní bloky B3 a B2. Na výrobním bloku B5 práce probíhají, přičemž jejich předpokládané ukončení je naplánováno na konec srpna. Výrobní blok B4 byl odstaven z provozu nyní, a to v sobotu 26. července.

ČEZ: Elektrárna Počerady dosáhne ekologického standardu o rok dříve
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„V případě čtvrtého bloku půjde ovšem o poněkud delší odstávku, neboť proběhne i jeho klasická plánovaná oprava s revizí průtočné části turbíny. Během odstávky se zároveň zrealizuje první krok ekologického opatření, jímž je montáž dalšího pásma dohořívacího vzduchu do kotlů, aby bylo zajištěno vykrytí průřezu topeniště právě proudy dohořívacího vzduchu i při sníženém výkonu kotle. Bloky 2 a 3 již toto mají za sebou, u bloku 5 počítáme s jeho přifázováním po odstávce ve druhé polovině srpna,“ říká Jiří Kulhánek, technický ředitel Elektrárny Počerady, a. s.

Ekologizace Elektrárny Počerady probíhá dvojím způsobem, a to primárním a sekundárním opatřením. V prvním případě jde o výše zmíněnou montáž dalšího pásma dohořívacího vzduchu do kotlů, které zajistí spolu s řízením rozvrstvení vzduchu snížení úletu NOx ze současných 650 na 400 mg/m3. „Ve druhém bude po úpravách spalovacích systémů vstřikována do práškových kotlů na hnědé uhlí močovina. Ta bude do elektrárny dovážena cisternami v kapalné nebo granulované formě. V případě granulované močoviny bude následně přefukována do speciálních nádrží, v nichž se v určitém poměru smíchá s vodou. Poté bude potrubím vstřikována do kotlů. Voda se zákonitě odpaří a vlastní močovina pak dokáže snížit úlet NOx na méně než 200 mg/m3,“ poznamenal Jiří Kulhánek k počeradské inovaci.

Realizace obou opatření začala 10. března, a to instalací a montáží společných zařízení pro všechny čtyři výrobní bloky. „Jednalo se o práce, které si nevyžádaly odstavení bloků. Konkrétně jsou hotovy základy pro nádrže na močovinu a kompresory, které umožní pomocí napouštěcích zařízení a potrubí vstřikování močoviny do kotlů,“ dodává Jiří Kulhánek. Podle něj zatím vše probíhá podle stanoveného harmonogramu, takže délka jednotlivých odstávek bloků 3, 2 a 5 se pohybuje kolem padesáti dnů. I v jejich případech vždy využili energetici čas odstávky ke kontrolám jednotlivých zařízení daného výrobního bloku.

Od roku 2016 vejde v platnost směrnice Evropské unie ukládající všem zdrojům s instalovaným výkonem nad 50 MW snížení emisí oxidů dusíku na hodnotu pod 200 mg/m3. Tento nový ekologický standard bude ovšem díky své modernizaci Elektrárna Počerady, a. s., splňovat již o rok dříve. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…