ČEZ: Energetici se ve Spindlerově Mlýně sešli již po dvanácté

12.04.2017 22:20

Špindlerův Mlýn se již po dvanácté stal dějištěm konání Mezinárodní konference Trendy elektroenergetiky v evropském kontextu XII.

ČEZ: Energetici se ve Spindlerově Mlýně sešli již po dvanácté
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Energetici nejen z České republiky, ale i ze zahraničí měli možnost vzájemné výměny informací a nejnovějších trendů v energetice i její legislativě. Bohatý a zajímavý program přilákal 153 energetiků ze 4 zemí. Společnosti ČEZ Distribuční služby, organizátorovi konference, se opět povedlo dokázat, že energetika a její vývoj lákají stále více odborníků.

První blok přednášek zahájil pan Jaroslav Hodánek z OTE, a.s. a účastníkům detailně objasnil, co z pohledu operátora trhu znamená dodavatel poslední instance. Navázal Pavel Círek z Energetického regulačního úřadu s přednáškou „Grid kódy a zimní balíček Evropské komise“.

Po přestávce zahájil blok přednášek kolegů ze společnosti ČEZ Distribuce Stanislav Hes a objasnil evropský projekt Interflex. Navázal Ondřej Tupý s přednáškou „Projekty nových technologií v ČEZ Distribuci“ a Pavel Šolc přednesl svou část „Implementace nových technologií v ČEZ Distribuci“.

Další přednáškou pokračoval Martin Michek z firmy PMAC s prezentací „Projekty nových inteligentních technologií LDS v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“. Zahraniční zkušenosti „Inteligentné meracie systémy v praxi VSD a.s.“ odprezentoval Jozef Dudiak z Východoslovenské distribučné.

Peter Hermans z nizozemské firmy  Stedin pohovořil o vztazích mezi provozovatelem přenosové soustavy a provozovatelem distribuční soustavy. Odpolední blok pokračoval přednáškou Marcuse Merkela z německé firmy EWE Netz „Výzvy a budoucí role provozovatele distribuční soustavy v decentralizovaném elektrorozvodném systému“. Michal Macenauer z EGÚ Brno se ve své přednášce věnoval očekávané dlouhodobé rovnováze mezi nabídkou a poptávkou elektřiny a plynu.

Téma využití dronů pro kontrolu přenosové soustavy představil Jaroslav Dvořáček ze společnosti ČEPS. Celý přednáškový den zakončil Jiří Velek z ČEPS, který přítomným vysvětloval výstavbu transformátorů s příčnou regulací a svou přednášku oživil videem ze složité přepravy transformátoru z Itálie až do České republiky.

Druhý den zahájil Jan Kanta ze společnosti ČEZ a věnoval se především novinkám v energetické legislativě. Navázal Tomáš Pecka z ČEZ Razpredelenie Bulgaria AD a popsal výměnu kabelu v centru Sofie. Téma „Smart Asset Management – využití distribučních i nedistribučních dat“ rozebral ve své prezentaci Libor Kolář ze společnost E.ON Distribuce.

Vladimír Král z VŠB –TU v Ostravě zvolil téma „Spolehlivostně orientovaná údržba – využití v praxi“. O spolehlivosti a nepřetržitosti dodávky elektrické energie ĆEZ Distribuce pohovořili Jiří Vániš a Jindřich Bahník ze společnosti ĆEZ Distribuce. „Práce PPN ve společnosti ČEZ Distribuční služby“ přiblížil Václav Žid z ČEZ Distribuční služby a poslední přednáškou navázal a celou konferenci zakončil Martin Hančikovský z Východoslovenské distribučné s přednáškou „PPN na vonkajších vedeniach VN vo Východoslovenskej distribučnej“.

Hlavní témata se točila kolem inteligentních sítí, jejich měření, využití v praxi. Pozadu nezůstala ani aktuální energetická legislativa, kvalita dodávek energie či perspektiva nových technologií nebo praktické příklady jako práce pod napětím nebo výstavba transformátorů s příčnou regulací a další velmi zajímavé informace, důležité pro celkový rozvoj energetiky a její budoucnost.

„ Opětovný velký zájem mi potvrdil, že energetika a její legislativa je stále aktuální a velmi důležité téma. Těší mě, že jsem zde opět po roce mohl přivítat tolik odborníků, kteří si vzájemně sdělili své názory, prodiskutovali aktuální témata a snažili se energetiku posunout pozitivním směrem. Moderní technologie vyžadují i rychlé a operativní sdílení informací, rychlé reakce na aktuální vývoj v energetice i v její legislativě, a to se nám zde společně daří, řekl Ing. Karel Kohout, generální ředitel pořádající společnosti ČEZ Distribuční služby ze Skupiny ČEZ. 

Účast na konferenci je každý rok velmi vysoká. Odborníci, energetici i zástupci legislativy si mohou vzájemně sdělit své poznatky, diskutovat o problémech a společně hledat nová, zajímavá řešení. Obrovským přínosem je i účast prestižních odborníků ze zahraničí.

Konference se v letošním roce konala pod záštitou společnosti ČEZ Distribuční služby. Posluchači si v 19 přednáškách vyslechli zajímavé názory a prezentace, v následných diskuzích pak řešili především praktické otázky a aplikaci nových poznatků do praxe a využití moderních technologií v běžném životě. Přínosná byla vzájemná výměna informací a přístupů k inteligentním systémům, sdělení dat a postupů v aplikacích a jejich smysluplná implementace.

První konference, pilotní projekt vznikl již v roce 2006 a vzhledem k ohlasu a zájmu jak přednášejících, tak posluchačů, se z konference stala tradice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…