ČEZ: Energetici v Dukovanech zahájili sérii letošních cvičení

30.04.2023 14:21 | Komerční článek

„Věnujete pozornost tomuto hlášení. Pozor jedná se o cvičení“, tak začalo první letošní cvičení členů pohotovostní organizace havarijní odezvy a pracovníků Jaderné elektrárny Dukovany. Cílem těchto cvičení je ověřit připravenost elektrárny na neobvyklé události. Celkem v letošním roce energetiky čeká 13 preventivních cvičení, z toho jedno se zapojením všech osob v areálu elektrárny.

ČEZ: Energetici v Dukovanech zahájili sérii letošních cvičení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Série letošních preventivních cvičení byla zahájena ve čtvrtek 27. dubna, kdy proběhlo první plánované cvičení zelené směny. Námětem byla úplná ztráta napájení vlastní spotřeby pro všechny čtyři výrobní bloky a radiační nehoda s využitím diverzních a mobilních prostředků. Z důvodu simulované neprovozuschopnosti části zařízení byl vydán pokyn k použití mobilních dieselgenerátorů pro obnovu napájení. Do cvičení byla vedle členů havarijního štábu zapojena osádka blokové dozorny na výcvikovém simulátoru, provozní personál, jednotka HZS a bezpečnostní služba.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

„Vedle prověřování funkčnosti nastavených postupů nám tato preventivní cvičení pomáhají ověřit připravenost našich zaměstnanců a všech osob pohybujících se v areálu elektrárny i na velmi málo pravděpodobné události,“ vysvětlil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Pro letošní rok energetici plánují 6 preventivních cvičení s předem známým termínem konání a 4 tajná a 3 bez předem určeného data konání. To určí až pracovníci útvaru havarijní připravenosti, velitel štábu nebo přímo ředitele elektrárny před jeho spuštěním. O cvičeních, které mohou zaznamenat i obyvatelé z okolí, elektrárna předem informuje obecní úřady a obyvatelům zasílá informačních SMS. K odběru informačních SMS se mohou zaregistrovat ZDE.

V Jaderné elektrárně Dukovany je do systému řešení mimořádných událostí zapojeno 90 zaměstnanců, kteří jsou rozděleni do 4 směn. Na závěr každého cvičení energetici vyhodnotí celý průběh a navrhnou případná nápravná opatření. Cvičení se pravidelně účastní také psycholog nebo pozorovatelé z řad inspektorů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Další plánované cvičení čeká pracovníky Dukovan už 18. května.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 4 866 328 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…