ČEZ: Informační centrum obnovitelných zdrojů na Hučáku se veřejnosti otevře opět 12. března

11.03.2022 7:33 | Komerční článek

Po dvouměsíční pauze vynucené ochrannými opatřeními proti covidu se tuto sobotu otevřou všechna informační centra společnosti ČEZ a tedy i Informační centrum obnovitelných zdrojů na Hučáku. Budeme se na Vás těšit!

ČEZ: Informační centrum obnovitelných zdrojů na Hučáku se veřejnosti otevře opět 12. března
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Informační centrum obnovitelných zdrojů v samém srdci Hradce Králové nedaleko soutoku řek Labe a Orlice vám dá odpovědi na otázky Jak se vyrábí elektřina z obnovitelných zdrojů. V infocentru vám představíme jak síla vody, větru, slunce, ale také biomasy a geotermální energie vyrábí elektřinu. Během prohlídky se podíváte i do historické strojovny elektrárny, která si i po rekonstrukci zachovala svoje historické kouzlo. V secesní budově malé elektrárny na vás čeká spousta zábavy i poučení. Určitě vás zaujmou interaktivní exponáty – například oblíbený model tornáda, laboratoř s pokusy i virtuální realita.

Své brány znovu otevírají i další infocentra - například obou jaderných elektráren – Dukovan a Temelína, lidé ale budou moci opět navštívit také vodní elektrárny Dalešice, Dlouhé stráně, Orlík, Štěchovice a klasickou elektrárnu Ledvice. Zájemci o exkurze se už nyní mohou přihlašovat prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky, vše potřebné najdou ZDE. Na návštěvníky čeká řada nových atrakcí, včetně temelínské ReakTour, první hromadné virtuální prohlídky v Česku. Ročně navštíví elektrárny ČEZ více než 200 tisíc lidí, od školáků až po zahraniční individuální návštěvníky.

„Návštěvníky jsme doteď vítali jen skrze projekt Virtuálně v elektrárně, už se ale těšíme, až za námi přijdou i reálně. Mají se na co těšit. Třeba v Temelíně se nám opět naplno rozjede unikátní ReakTour, což je prohlídka prostřednictvím speciálních brýlí, které lidi přenesou do nejstřeženějších míst jaderné elektrárny i bez bezpečnostní prověrky,“ popisuje Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Poté co ČEZ v lednu vyhlásil omezení návštěv, nahradil fyzické programy v infocentrech unikátními virtuálními prohlídkami z interaktivního televizního studia. Dosud je absolvovalo téměř 70 tisíc lidí, zejména studentů. Navštívit se dají až do konce března.

„Covid nás opět zasáhl, ale je skvělé, že letos stihneme jaro a hlavní turistickou sezónu. V přípravě je spousta novinek, například edukativní filmy či 3D modely. Tradičně patříme mezi nejpopulárnější technické cíle a věřím, že si k nám lidé po dvouměsíční pauze zase najdou cestu,“ uvedla Kateřina Bartůšková.

Návštěva infocenter ČEZ je s výjimkou Dlouhých Strání a Orlíku zdarma. V případě zájmu o prohlídku je nutné se předem objednat prostřednictvím webové stránky ZDE.

Věděli jste, že…

  • přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – jeden z „divů České republiky“ – má obě soustrojí umístěna 150 metrů pod zemí v kaverně o rozměrech 87,15 x 25,5 x 50 m?
  • za celu dobu provozu vyrobila temelínská jaderná elektrárna více než 240 miliard kWh elektřiny (tj. aktuální spotřebu celé ČR po dobu 4 let), nemuselo být vytěženo přibližně 173 mil. tun hnědého uhlí, jehož spálením by bylo emitováno do ovzduší zhruba 216 mil. tun CO2?
  • v dukovanské jídelně, kde se o strávníky stará celkem 64 zaměstnanců, se při běžném pracovním dnu vydá přibližně 1400 porcí obědů a zdaleka nejoblíbenějším jídlem je smažený řízek?
  • díky celoročnímu provozu strojů je v hale vodní elektrárny Vydra stabilně vysoká teplota nespadající pod 20 °C, a právě proto se zaměstnanci úspěšně pěstují kávové boby?
  • každé ze čtyř soustrojí vodní elektrárny Orlík je se svými 27 metry vysoké jako panelový dům?
  • za poznáním míří ročně stovky tisíc dětí i dospělých na vzdělávací portál ZDE?

Více informací naleznete ZDE, ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…