ČEZ: Informační centrum obnovitelných zdrojů na Hučáku se veřejnosti otevře opět 12. března

11.03.2022 7:33 | Komerční článek

Po dvouměsíční pauze vynucené ochrannými opatřeními proti covidu se tuto sobotu otevřou všechna informační centra společnosti ČEZ a tedy i Informační centrum obnovitelných zdrojů na Hučáku. Budeme se na Vás těšit!

ČEZ: Informační centrum obnovitelných zdrojů na Hučáku se veřejnosti otevře opět 12. března
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Informační centrum obnovitelných zdrojů v samém srdci Hradce Králové nedaleko soutoku řek Labe a Orlice vám dá odpovědi na otázky Jak se vyrábí elektřina z obnovitelných zdrojů. V infocentru vám představíme jak síla vody, větru, slunce, ale také biomasy a geotermální energie vyrábí elektřinu. Během prohlídky se podíváte i do historické strojovny elektrárny, která si i po rekonstrukci zachovala svoje historické kouzlo. V secesní budově malé elektrárny na vás čeká spousta zábavy i poučení. Určitě vás zaujmou interaktivní exponáty – například oblíbený model tornáda, laboratoř s pokusy i virtuální realita.

Své brány znovu otevírají i další infocentra - například obou jaderných elektráren – Dukovan a Temelína, lidé ale budou moci opět navštívit také vodní elektrárny Dalešice, Dlouhé stráně, Orlík, Štěchovice a klasickou elektrárnu Ledvice. Zájemci o exkurze se už nyní mohou přihlašovat prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky, vše potřebné najdou ZDE. Na návštěvníky čeká řada nových atrakcí, včetně temelínské ReakTour, první hromadné virtuální prohlídky v Česku. Ročně navštíví elektrárny ČEZ více než 200 tisíc lidí, od školáků až po zahraniční individuální návštěvníky.

„Návštěvníky jsme doteď vítali jen skrze projekt Virtuálně v elektrárně, už se ale těšíme, až za námi přijdou i reálně. Mají se na co těšit. Třeba v Temelíně se nám opět naplno rozjede unikátní ReakTour, což je prohlídka prostřednictvím speciálních brýlí, které lidi přenesou do nejstřeženějších míst jaderné elektrárny i bez bezpečnostní prověrky,“ popisuje Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Poté co ČEZ v lednu vyhlásil omezení návštěv, nahradil fyzické programy v infocentrech unikátními virtuálními prohlídkami z interaktivního televizního studia. Dosud je absolvovalo téměř 70 tisíc lidí, zejména studentů. Navštívit se dají až do konce března.

„Covid nás opět zasáhl, ale je skvělé, že letos stihneme jaro a hlavní turistickou sezónu. V přípravě je spousta novinek, například edukativní filmy či 3D modely. Tradičně patříme mezi nejpopulárnější technické cíle a věřím, že si k nám lidé po dvouměsíční pauze zase najdou cestu,“ uvedla Kateřina Bartůšková.

Návštěva infocenter ČEZ je s výjimkou Dlouhých Strání a Orlíku zdarma. V případě zájmu o prohlídku je nutné se předem objednat prostřednictvím webové stránky ZDE.

Věděli jste, že…

  • přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – jeden z „divů České republiky“ – má obě soustrojí umístěna 150 metrů pod zemí v kaverně o rozměrech 87,15 x 25,5 x 50 m?
  • za celu dobu provozu vyrobila temelínská jaderná elektrárna více než 240 miliard kWh elektřiny (tj. aktuální spotřebu celé ČR po dobu 4 let), nemuselo být vytěženo přibližně 173 mil. tun hnědého uhlí, jehož spálením by bylo emitováno do ovzduší zhruba 216 mil. tun CO2?
  • v dukovanské jídelně, kde se o strávníky stará celkem 64 zaměstnanců, se při běžném pracovním dnu vydá přibližně 1400 porcí obědů a zdaleka nejoblíbenějším jídlem je smažený řízek?
  • díky celoročnímu provozu strojů je v hale vodní elektrárny Vydra stabilně vysoká teplota nespadající pod 20 °C, a právě proto se zaměstnanci úspěšně pěstují kávové boby?
  • každé ze čtyř soustrojí vodní elektrárny Orlík je se svými 27 metry vysoké jako panelový dům?
  • za poznáním míří ročně stovky tisíc dětí i dospělých na vzdělávací portál ZDE?

Více informací naleznete ZDE, ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…