ČEZ: Jaderné, vodní a větrné elektrárny si virtuálně prohlédlo téměř 45 tisíc lidí

19.06.2021 8:40

Celkem 1391 virtuálních prohlídek připravil ČEZ pro zájemce o energetiku během koronavirové pandemie. V době zavření infocenter i elektráren se k jadernému reaktoru, k vodní turbíně nebo do strojovny větrné elektrárny virtuálně podívalo téměř 45 tisíc lidí.

ČEZ: Jaderné, vodní a větrné elektrárny si virtuálně prohlédlo téměř 45 tisíc lidí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Navíc od konce dubna se prohlídky vysílaly z moderního televizního studia. Dnešní odpolední virtuální prohlídka z Jaderné elektrárny Dukovany pro studenty gymnázia z Českých Budějovic, Olomouce a Prahy, byla  poslední. Od 1. července Skupina ČEZ opět otevírá svá informační centra.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

„Bylo to pro nás skvělé zpestření distanční výuky.“ „Moderátoři byli výborní, se žáky komunikovali, nedovolili jim jen bezduše sedět.“ „Všichni jsme sledovali se zájmem a dokonce si i něco pamatujeme.“ Taková hodnocení nejčastěji zaznívala na adresu virtuálních prohlídek jaderných, vodních, větrných a fotovoltaických elektráren. Své bezemisní zdroje ČEZ školám a veřejnosti zpřístupnil 30. listopadu loňského roku v reakci na předchozí zavření svých infocenter kvůli koronavirové pandemii. Od konce dubna je navíc vysílal z interaktivního televizního studia. Moderní technika umožnila propojit unikátní 3D modely, animace a videa ze zákulisí provozu elektráren. 

Vše pak doplňovaly fyzikální pokusy, rekvizity dovezené přímo z elektráren nebo soutěže o ceny. Studenty i veřejnost netradiční forma bavila. „Děkuji za perfektní prohlídku JE Dukovany. To, že jsme mohli nahlédnout do reaktorové haly, k turbínám a na chladicí věž, bylo skvělé. Děkuji i za prezentaci, v další fyzice se k návštěvě JE Dukovany vrátíme“ sdělila s poděkováním za sebe i svoji kvartu fyzikářka a třídní učitelka Hana Stravová z moravského gymnázia.

Dnešní závěrečný den virtuálních prohlídek byl věnován Jaderné elektrárně Dukovany, kterou si on-line prohlédlo přes 15 tisíc posluchačů. Srovnatelný počet se podíval i do Temelína a s obnovitelnými zdroji energie se seznámilo téměř 9 tisíc lidí.

Od 1. července ČEZ otevře svá infocentra

Na každý pracovní den ČEZ vypsal až osm termínů hodinových exkurzí – dopoledne pro školy, odpoledne i pro veřejnost. Připojení probíhalo přes platformu MS Teams. Zájem překvapil i samotné energetiky. „Jsme rádi, že se prohlídky mezi školami i u veřejnosti ujaly. Pro velký zájem jsme museli některé školy na prohlídkách spojovat či přidávat další termíny. Teď se ale vracíme k normálnímu fungování a virtuální svět vystřídá o prázdninách realita. Od 1. července totiž otevíráme naše infocentra, kam všechny zájemce srdečně zveme,“ uvedla Kateřina Bartušková, vedoucí informačních center Skupiny ČEZ.

Projekt „Virtuálně v elektrárně“ doplnil vzdělávací aktivity, které Skupina ČEZ nabízela dětem i učitelům navzdory epidemii. V on-line prostředí například pokračovaly interaktivní besedy Energie – budoucnost lidstva, týdně také přibývaly novinky a zajímavosti na vzdělávacím portálu www.svetenergie.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…