ČEZ: Jizerská 50 - viděna Šesti (osobnostmi české fotografie)

18.06.2021 11:28

Nejen klienti Skupiny ČEZ, kteří zavítají do Zákaznického centra v Plzni, ale i všichni vyznavači bílé stopy a zimních sportů vůbec, si mohou nyní v jeho prostorách prohlédnout impozantní fotovýstavu věnovanou nejpopulárnějšímu běhu na lyžích v České republice. Jizerská 50 | Viděna šesti, jak se výstava správně jmenuje, jej přibližuje právě pohledem šesti různých fotografů, jejichž jména se řadí mezi výrazné osobnosti české fotografie. Jsou to Markéta Navrátilová, Jan Šibík, Jiří Langpaul, Daniel Hušták, Lukáš Dvořák a Tomáš Vocelka.

ČEZ: Jizerská 50 - viděna Šesti (osobnostmi české fotografie)
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Každý z nich pochopitelně vnímá „dobré světlo“ jinak. Jimi nasnímaný ikonický závod proto představuje i šest svébytných vizuálních pojetí „jedné věci“. Kupříkladu Markéta Navrátilová se věnuje sportovní fotografii dlouhodobě. Dá se proto o ní říct, že dobře ví, kam si stoupnout a jaký úhel pohledu zvolit, takže skvěle dokáže zachytit unikátní dynamiku tohoto zimního sportu a tím i vytvořit emocionálně silnou fotografickou výpověď. To ostatně velmi dobře umí i Jan Šibík, který se celý svůj profesní život věnuje reportážní fotografii, jejíž emoce pochopitelně umocňuje spíše dvoubarevnost. Jeho černobílá pojetí Jizerské 50 proto dokonale vytvářejí příběhy radosti i bolestí účastníků závodu.

Zatím jediný, kdo se již několikrát vrátil na „místo činu“, je Jiří Langpaul. Jeho doménou jsou portréty závodníků - mužů i žen všech věkových a výkonnostních kategorií, amatérů i profesionálů. Z ptačí perspektivy, respektive z kabiny malého sportovního letadla, pak běžkaře a okolí vnímá jako kompaktní celek, kdy člověk a příroda jedno jsou, Tomáš Vocelka. Snímky Daniela Huštáka jsou naopak prosté jakýchkoliv konkrétních osob, neboť svůj celkový dojem ze závodů skládá z jednotlivostí, ať drobných věcí či minimalistických prvků. Jenže právě ty vlastně ve výsledku celý závod tvoří!

A úplně zcela odlišný pohled od všech má na Jizerskou 50 Lukáš Dvořák. Jeho fotografie se závodem spojují možná jen lyže z doby, kdy sama Jizerská možná ještě nebyla ani v plenkách. Jako výrazná fotografická osobnost v oblasti aktu a módní fotografie totiž svoje vnímání Jizerské 50 hledá v kráse a dokonalosti ženského těla; těla plného života a energie, což je v podstatě obecně charakteristické pro všechny účastníky tohoto těžkého a krásného závodu současně.

Výstava Jizerská 50 I Viděna šesti je dalším dílem projektu Sport&Art, jímž se společnost RAUL! snaží dlouhodobě o propojení sportu, kultury a umění podle ideálů kalokagathie. Zásadním počinem byla přehlídka Skol!!, která v pražském Mánesu a následně Oblastní galerii Liberec v letech 2017-18 představila více než sedmdesát výtvarných děl s tematikou běhu na lyžích. Jednalo se o první akci svého druhu v mezinárodním měřítku. V roce 2018 vznikl i další nepřehlédnutelný projekt Sport&Art, a to umělecký soubor u příležitosti XVI. všesokolského sjezdu, jenž měl premiéru při prezentaci v prostorách Národního divadla.

Současná fotografická výstava Jizerská 50 | Viděna šesti je jen dalším potvrzením smysluplnosti projektu Sport&Art, který představuje umění v jeho nejrůznějších podobách. Každá fotografie má vlastní dynamiku, napětí a krásu. V každé je zakódována nadčasová informace o tom, jak vypadá život v pohybu. Stejně jako v případě Jizerské 50, je Skupina ČEZ i generálním partnerem této putovní výstavy po různých místech v České republice. V Zákaznickém centru v plzeňské Guldenerově ulici bude k vidění do 2. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…