ČEZ: Malý, ale výkonný Borek

29.08.2013 17:30

Na dvě stě dvacet polských domácností dokáže zásobovat elektřinou malá vodní elektrárna Borek (0,9 MW), která byla nově vybudována a zprovozněna v polovině tohoto roku.

ČEZ: Malý, ale výkonný Borek
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Díky instalované Kaplanově turbíně a obdivuhodnému spádu 11 metrů s průtokem 9m3/s  dosahuje generátor výkonu 865 kWe. „I tato malá elektrárna je důkazem, že se Skupina ČEZ snaží využít jakékoliv dostupné energie pro výrobu elektřiny, díky níž řada domácností může třeba svítit nebo vařit. Energie z vody je navíc jednou z nejstabilnějších forem obnovitelných zdrojů,“ říká Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. Borek se nachází na hrázi plavebně energetického kanálu, který byl vybudován již v polovině 50. let minulého století a na který je napojen další energetický kanál, jež slouží k chlazení bloků uhelné elektrárny Skawina. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…