ČEZ: Poštolka se proletěla nad elektrárnou a zlákala ji rozhledna

17.08.2018 20:24

Pohledu „jen“ z výšky 140 metrů se zachtělo letos narozené poštolčí slečince, která vletěla do prosklené vyhlídky rozhledny, umístěné na pravé podpůrné věži kotelny Nového zdroje v Elektrárně Ledvice. Zatímco dovnitř trefila poštolka bez problémů, neboť ji zřejmě navigoval díky klimatizaci chladnější vzduch, proudící otevřenými dveřmi směrem ven na vyhlídkový ochoz, cestu do volné přírody se jí již nalézt nepodařilo.

ČEZ: Poštolka se proletěla nad elektrárnou a zlákala ji rozhledna
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Poštolka krytá z jedné strany kovovým nosníkem se choulila u skleněné stěny a bylo jí zcela jedno, že kolem ní právě prošla první čtvrteční skupina zájemců o výstup na rozhlednu. Očividně tak čekala na pomoc. Vzhledem k tomu, že Skupina ČEZ se zvláště na severu Čech aktivně podílí na záchraně sokola stěhovavého, nebyl problém přivolat nejbližšího ornitologa, konkrétně Jiřího Vaníka z odboru životního prostředí MěÚ Bílina, kde má na starost vodní hospodářství a myslivost.

Nejdříve trochu vyplašená samička poštolky obecné si po odchytu spokojeně hověla v jeho ruce, přičemž dolů z rozhledny absolvovala cestu výtahem a následně se ještě podívala do Informačního centra klasické energetiky, kde ji Jiří Vaník také okroužkoval. Poté už jen před infocentrem následovalo rozevření rukou, lehký výhoz do vzduchu, svobodné roztažení křídel, půlkruhový průlet nad parkovištěm a zmizení kdesi v dáli směrem k Ledvicím.

Jiří Vaník byl přitom spokojený: „Bylo to krásné a na první pohled zdravé letošní mládě. Snad se mu povede ve volné přírodě co nejlépe.“ Jak ještě dodal, dolů před elektrárnu ji snesl úmyslně. „I když během odchytu projevila snahu popoletět a roztáhla v pohodě křídla, nemohl jsem riskovat, že po vyhození do vzduchu by sebou lidově řečeno práskla o zem. Ať už vlivem stresu, únavy či nějakého skrytého poranění. Pokud by se tak stalo při jejím vypuštění od infocentra, nebyly by následky fatální, takže bych ji odvezl tam, kde by se o ni dobře postarali,“ uzavřel ornitolog Vaník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…