ČEZ: Při opravách po kalamitě Benjamin pomáhal i vrtulník

09.02.2019 13:06

Těžký a nedostupný terén na Semilsku v lokalitě Paseky nad Jizerou neumožnil těžké technice přístup k opravě vedení vysokého napětí 35 kV, které bylo poškozeno pádem vzrostlého stromu do vedení. Proto technici Skupiny ČEZ zajistili osazení tří betonových sloupů pomocí letecké techniky.

ČEZ: Při opravách po kalamitě Benjamin pomáhal i vrtulník
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Sněhová kalamita Benjamin v lednu letošního roku způsobila desítky poruch na vedeních vysokého a nízkého napětí, vlivem těžkého mokrého sněhu padaly stromy a větve do vedení a na mnoha místech se naši technici doslova prořezávali k jednotlivým poruchám. K těm nejpostiženějším oblastem patřilo i Semilsko, kde byl vyhlášen kalamitní stav. Poruchy byly odstraněny, dodávka elektřiny obnovena.
Na několika místech v nepřístupném terénu však práce pokračují. Bez napětí zůstaly dvě trafostanice, které jsou nyní napájeny z náhradních zdrojů. K obnově dodávky bylo třeba vyměnit příhradový stožár, který byl poničen silným větrem.
Klimatické podmínky, závěje sněhu, popadané stromy a nepřístupný horský terén neumožnil technikům přístup k poškozenému stožáru tak, aby provedli jeho výměnu. Do kopcovitého terénu na území Krkonošského národního parku se technici dostávají jen velmi obtížně a usadit sloupy pomocí jeřábu tak bylo zcela nemožné.

Z tohoto důvodu byla oprava rozdělena na dvě etapy. V první etapě se provedla demontáž poškozeného stožáru, místo kterého se usadily do připravených pouzder tři betonové sloupy, na které budou nataženy vodiče. Tyto práce musely být provedeny za pomoci vrtulníku.

Obyvatelům Pasek nad Jizerou se tak naskytla unikátní podívaná. Za poměrně jasného mrazivého dne se hned třikrát vydal vrtulník se svým nákladem – betonovým sloupem na místo určení, aby sloupy usadil do připravených pouzder.
Vrtulník měl za úkol přemístit celkem 3 sloupy a odnést stožár vedení vysokého napětí poškozeného větrnou a sněhovou kalamitou Benjamin.
nový sloup je vysoký 12 metrů a váží 1 820 kilogramů, pro obří vrtulník to však byla hračka. Obří stroj ho přesně umístil do předem připravených, zabetonovaných pouzder, kde ho technici okamžitě ukotvili připravenými klíny.
Podívaná to byla velmi zajímavá a všem, kteří jsou přímo pod vrtulníkem, patří obdiv.

V druhé etapě opravy, v letních měsících, dojde k výměně za nový stožár vysokého napětí a vedení bude uvedeno do původního stavu.
Oblast patří již do Krkonošského národního parku, proto veškeré práce podléhají přísným pravidlům, která chrání přírodu.

ČEZ Distribuce, a. s. ze Skupiny ČEZ je držitelem licence na distribuci elektřiny a provozovatelem distribuční soustavy. Na území České republiky provozuje vedení v délce 163 680 km s 3,6 mil. odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královehradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky klientů. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům, a tím i novým pracovním místům v regionech. Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…