ČEZ: První temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

13.05.2020 9:02

Odpoledne 11. května začal první temelínský blok vyrábět elektřinu. Operátoři jej odstavili kvůli výměně paliva 13. března. Odstávka trvala 59 dní a energetici během ní například vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali turbínu a bezpečnostní systémy. Kvůli koronaviru museli ještě před jejím začátkem upravovat harmonogram, ve finále ale termíny, i přes řadu ochranných opatření, dodrželi. Spolu s elektrárnou Dukovany je aktuálně v provozu všech šest jaderných bloků.

ČEZ: První temelínský blok obnovil výrobu elektřiny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Část zaměstnanců pracujících z domova, všichni v elektrárně povinně v rouškách, potřeba zajištění průjezdů hranic pro zahraniční dodavatele, měření teplot, všudypřítomná dezinfekce, změna směnového režimu. To jsou jen příklady toho, jak vypadala jedna z nejnáročnějších odstávek elektrárny Temelín v její dvacetileté historii.

„Rozhodnutí zásadně neměnit odstávku, tedy zajistit výměnu paliva a všechny kontroly i důležité činnosti v situaci s nejasným vývojem, kdy se stále zpřísňovala opatření proti koronaviru, bylo správné a pro ředitele elektrárny nesmírně těžké. Všichni pracovníci dokázali, že se chovají profesionálně a maximálně odpovědně,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva společnosti ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

První blok začal elektřinu vyrábět v 16:13 hodin při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Aktuálně provozní personál elektrárny Temelín zvyšuje výkon bloku. Na 80 procentech proběhne další část testů, během kterých energetici ověřují rozložení výkonu reaktoru. „Pozorně sledujeme i další technologii, například turbogenerátor, kde byl během odstávky velký rozsah činností. A při jeho provozu rozhodují desetiny milimetrů. První dny nám tak ukáží, zda bude potřeba usazení turbogenerátoru ještě doladit,“ doplnil Jan Kruml.

V zahraničí se pandemie koronaviru v odstávkách některých elektráren projevila prodloužením prací. „Vždycky je pro nás klíčová bezpečnost a ochrana zdraví. Byli jsme připravení operativně upravovat rozsah prací i úroveň preventivních opatření. To nakonec nebylo nutné, i když jsme stále na případné změny připraveni,“ upřesňuje Bohdan Zronek.

Během odstávky energetici vyměnili 42 ze 163 palivových souborů. (ZDE) K důležitým činnostem patřily kontroly bezpečnostních systémů, turbíny nebo kontrola tlakové nádoby reaktoru. Ta potvrdila, že tlaková nádoba reaktoru je ve velmi dobrém stavu a umožňuje bezpečný provoz další desítky let. (ZDE)

Hned několik týdnů zabrala výměna generátorového vypínače. Zařízení v hodnotě nižších stovek miliónů korun odděluje elektrárnu od okolní přenosové soustavy. Také na jeho stavu tak závisí dodávky elektřiny do přenosové soustavy. Výměna byla součástí pravidelné modernizace elektrárny. (ZDE)

Spolu s Dukovany je aktuálně v provozu všech šest jaderných bloků. Začátek odstávky druhého temelínského bloku energetici plánují na 12. června.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…