ČEZ: První temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

13.05.2020 9:02

Odpoledne 11. května začal první temelínský blok vyrábět elektřinu. Operátoři jej odstavili kvůli výměně paliva 13. března. Odstávka trvala 59 dní a energetici během ní například vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali turbínu a bezpečnostní systémy. Kvůli koronaviru museli ještě před jejím začátkem upravovat harmonogram, ve finále ale termíny, i přes řadu ochranných opatření, dodrželi. Spolu s elektrárnou Dukovany je aktuálně v provozu všech šest jaderných bloků.

ČEZ: První temelínský blok obnovil výrobu elektřiny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Část zaměstnanců pracujících z domova, všichni v elektrárně povinně v rouškách, potřeba zajištění průjezdů hranic pro zahraniční dodavatele, měření teplot, všudypřítomná dezinfekce, změna směnového režimu. To jsou jen příklady toho, jak vypadala jedna z nejnáročnějších odstávek elektrárny Temelín v její dvacetileté historii.

„Rozhodnutí zásadně neměnit odstávku, tedy zajistit výměnu paliva a všechny kontroly i důležité činnosti v situaci s nejasným vývojem, kdy se stále zpřísňovala opatření proti koronaviru, bylo správné a pro ředitele elektrárny nesmírně těžké. Všichni pracovníci dokázali, že se chovají profesionálně a maximálně odpovědně,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva společnosti ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

První blok začal elektřinu vyrábět v 16:13 hodin při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Aktuálně provozní personál elektrárny Temelín zvyšuje výkon bloku. Na 80 procentech proběhne další část testů, během kterých energetici ověřují rozložení výkonu reaktoru. „Pozorně sledujeme i další technologii, například turbogenerátor, kde byl během odstávky velký rozsah činností. A při jeho provozu rozhodují desetiny milimetrů. První dny nám tak ukáží, zda bude potřeba usazení turbogenerátoru ještě doladit,“ doplnil Jan Kruml.

V zahraničí se pandemie koronaviru v odstávkách některých elektráren projevila prodloužením prací. „Vždycky je pro nás klíčová bezpečnost a ochrana zdraví. Byli jsme připravení operativně upravovat rozsah prací i úroveň preventivních opatření. To nakonec nebylo nutné, i když jsme stále na případné změny připraveni,“ upřesňuje Bohdan Zronek.

Během odstávky energetici vyměnili 42 ze 163 palivových souborů. (ZDE) K důležitým činnostem patřily kontroly bezpečnostních systémů, turbíny nebo kontrola tlakové nádoby reaktoru. Ta potvrdila, že tlaková nádoba reaktoru je ve velmi dobrém stavu a umožňuje bezpečný provoz další desítky let. (ZDE)

Hned několik týdnů zabrala výměna generátorového vypínače. Zařízení v hodnotě nižších stovek miliónů korun odděluje elektrárnu od okolní přenosové soustavy. Také na jeho stavu tak závisí dodávky elektřiny do přenosové soustavy. Výměna byla součástí pravidelné modernizace elektrárny. (ZDE)

Spolu s Dukovany je aktuálně v provozu všech šest jaderných bloků. Začátek odstávky druhého temelínského bloku energetici plánují na 12. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…