ČEZ: Putovní festival Energie pro kulturu dorazil do Plzně, Oranžová kola se prakticky nezastavila

09.08.2021 13:04

Putovní festival Energie pro kulturu přivezla ve čtvrtek a pátek do města piva, jímž protéká hned pět řek, Skupina ČEZ. Plzeň tak ožila multižánrovým festivalem, přičemž první den byl věnován divadlu a druhý hudbě.

ČEZ: Putovní festival Energie pro kulturu dorazil do Plzně, Oranžová kola se prakticky nezastavila
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zároveň se každý mohl pobavit v Energy zóně u některé ze zajímavých deskových her a co je hlavní, pomoci dobré věci. Druhý festivalový den byl totiž i ve znamení Oranžového kola Nadace ČEZ, takže každý mohl věnovat minutovým „šlapáním“ svou energii hned dvěma místním divadelním scénám. Snaha pomoci pak znamenala celkovou částku 102 466 korun pro Divadlo J. K. Tyla a Divadlo Pluto.

Oba oranžové handbike byly po celou dobu doslova v obležení, někteří návštěvníci věnovali minutu dobré věci i opakovaně, takže jednou mělo navrch Divadlo Pluto a jindy zase Divadlo J. K. Tyla. Ve finále si pak díky sportující veřejnosti mezi sebe rozdělily 51 302 a 51 162 koruny. Za generálního partnera festivalu a Nadaci ČEZ jim symbolické šeky předala Vladimíra Rosendorfová, zastupující Skupinu ČEZ.

„Tolik peněz jsme opravdu nečekali, všem vám zde před pódiem patří naše veliké díky. Vám za sportování a Nadaci ČEZ za to, že vaši snahu pomoci přeměnila na finanční prostředky,“ shodli se pak během přebírání šeků zástupci obou divadel, a to Jindřiška Kikinčuková, principálka Divadla Pluto, a Edita Laštovková, vedoucí obchodního útvaru Divadla J. K. Tyla.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

„Vámi pro nás vyšlapaná částka 51 162 koruny bude využita na realizaci projektu Týden odložených premiér Divadla J. K. Tyla. Oficiálně tak veřejnosti představíme jedenáct nových inscenací, které se zatím nemohly konat pro plnou kapacitu diváků a bez pandemických omezení. Moc děkujeme,“ uvedl držitel Ceny Thálie Jozef Hruškoci z muzikálového souboru divadla. „I my rovněž všem moc děkujeme, 51 302 koruny využijeme na usnadnění návratu k běžné divadelní činnosti,“ dodala Jindřiška Kikinčuková, principálka Divadla Pluto.

Čtvrteční odpoledne festivalu Energie pro kulturu proběhl ve znamení divadla. Od 14 hodin měl Cirk La Putyka připravený workshop pro děti, na který pak večer navázal vlastním divadelním představením. Mezitím scéna patřila sólistům Divadla J. K. Tyla. V pátek program zahájil Žihelský pěvecký smíšený sbor a po něm vystoupil pěvecký sbor Andílci. Poté patřilo pódium Jaroslavu Uhlířovi a jeho hudebnímu doprovodu a dreampopovému duu Teepee, přičemž vše uzavřel velkolepý koncert Mekyho Žbirky.

„Jsme rádi, že ani Plzeň nezklamala a stejně jako v předchozích městech, kam jsme Energii pro kulturu vloni a již letos dovezli, i zde návštěvníci dokázali, že umí myslet na druhé. Celková finanční částka, která opět překročila hranici sto tisíc korun, je důkazem, že obyvatelé Plzně mají rádi kulturu. Zvláště pak místní divadelní scény, kterým věnovali minutu, někteří i opakovaně, svého festivalového času,“ uzavřela Michaela Zíková, ředitelka Nadace ČEZ.

Druhý ročník putovního festivalu Energie pro kulturu odstartoval v polovině července v Ostravě, následně se přesunul do Českých Budějovic a Mělníka. Plzeň tak byla již čtvrtým městem, kde se Skupina ČEZ snažila po nucené kulturní přestávce přispět k oživení společenského života založeného na veřejném koncertování. Festival se nyní vrací na Moravu do Třebíče a své putování uzavře v severočeském Děčíně. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…