ČEZ: Richard Vidlička v TOP10 soutěže Manažer roku 2015

22.04.2016 13:39

Nejprestižnější soutěž českých manažerských osobností Manažer roku 2015 má již své vítěze. Mezi oceněné patří také Richard Vidlička, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Distribuce. Figuroval mezi desítkou nejlepších manažerů, kterým k úspěchu gratuloval premiér Bohuslav Sobotka. Slavnostní vyhlášení proběhlo v pražském paláci Žofín v rámci již 23. ročníku této soutěže.

ČEZ: Richard Vidlička v TOP10 soutěže Manažer roku 2015
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Richard Vidlička řídí společnost ČEZ Distribuce, která je největším distributorem elektřiny u nás. Pod jeho vedením firma rozvíjí distribuční soustavu a podílí se na celoevropských projektech s cílem zajistit klientům spolehlivé a bezpečné dodávky elektrické energie.

Nominaci mezi desítku nejlepších manažerů roku získal za manažerské úspěchy v loňském roce, kdy ČEZ Distribuce pod jeho vedením jasně formulovala vizi a koncepci rozvoje do roku 2030. „Koncepce vychází ze Státní energetické koncepce a národních plánů a rozpracovává strategické plány akcionáře. Reflektujeme tímto zásadní změny v evropském energetickém sektoru, vytvořili jsme podmínky pro postupné zavádění nových technologií, zvyšujeme energetickou efektivitu a hodláme posilovat vyšší míru flexibility našich klientů. Tímto se také podílíme na podpoře stability elektrizační soustavy České republiky a zvyšování konkurenceschopnosti naší země,“ vysvětluje Richard Vidlička. „Ocenění vnímám jako ocenění pro celou ČEZ Distribuci, protože základem úspěchu každé společnosti jsou její zaměstnanci,“ dodává Richard Vidlička.

ČEZ Distribuce, a. s. je součástí Skupiny ČEZ a od roku 2005 působí v regulovaném odvětví distribuce v rámci České republiky. Společnost provozuje na území České republiky vedení v délce 162 583 km s více jak 3,6 mil. odběrných míst. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky klientů. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech.

Soutěž manažer roku je nejprestižnější manažerskou soutěží v Česku s tradicí již od roku 1993. Jejím cílem je objektivně vybrat a ocenit nejlepší a manažerské osobnosti na základě jejich metod řízení a jejich přínosu pro firmu i pro celou ekonomiku. Ocenění Manažer roku vyhlašují společně Česká manažerská asociace, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Mezi finalisty 23. ročníku soutěže MANAŽER ROKU se v březnu 2016 uskutečnila anketa. Na dotazy odpovídal také předseda představenstva ČEZ Distribuce Richard Vidlička.

Jaké je Vaše životní krédo?

Nemohu říci, že bych měl pouze jedno univerzální krédo. Chtěl bych zmínit dvě pravidla, chcete- li kréda, kterými se snažím řídit a inspirovat:

Na všem hledej nejdříve pozitiva.

Chcete-li vybudovat úspěšný podnik, vybudujte napřed sebe. (Tomáš Baťa)

Jakým způsobem se snažíte zvýšit konkurenceschopnost vaší společnosti/instituce?

Protože základem úspěchu každé společnosti jsou její zaměstnanci, podporuji otevřenou komunikaci, týmový přístup a jejich kariérní i odborný růst. Osobně se také do těchto aktivit pravidelně zapojuji.

Co považujete za největší bariéru Vašeho podnikání/Vaší práce, jak by se měla omezit či odstranit?

Obecně je to nedostatek nadhledu a ochoty vidět věci z různých úhlů pohledu a otevřenýma očima. Naše „podnikání“ obsahuje v sobě jak prvky veřejné služby, tak obchodní činnosti. Každý jednostranný náhled vytváří překážku dalšího rozvoje a potenciální riziko. Na to reagujeme cílenou a systematickou komunikací.

Jak se staráte o své zaměstnance, jaký motivační program nabízíte?

Motivaci považuji za klíčový nástroj pro práci s lidmi. Věnujeme se individuální motivaci, vytváříme podmínky pro stabilizaci našeho týmu a podporujeme inovaci. Například mladým kolegům dáváme možnost zapojovat se do spolupráce na významných projektech, včetně těch mezinárodních. Aktualizujeme systém ohodnocení, aby více zohledňoval inovativní přístup a výkonnost. Vytváříme podmínky pro obecně prospěšnou činnost a dobrovolnictví našich zaměstnanců a ve spolupráci s partnery připravujeme programy pro ochranu a podporu zdraví.

Hovoří se o nástupu kybernetické revoluce pod názvem Průmysl 4.0, která má digitálně propojit všechny úrovně tvorby přidané hodnoty – od vývoje výrobku až po logistiku, což ovlivní vývoj ekonomiky i celé společnosti. Připravujete se na ni? Jak se podle Vás v příštích letech projeví na Vaší společnosti/instituci?

Tato „čtvrtá průmyslová revoluce“ je především o blízké budoucnosti českého průmyslu a ekonomiky naší země. Jsme technicky zaměřenou společností, a proto se nás téma digitalizace bezprostředně týká, a to jak z pohledu provozního, tak z pohledu zákaznického. Konzistentně zavádíme opatření pro posilování bezpečnosti a spolehlivosti našich řídících a technologických systémů, bez kterých se distribuční soustava dnes nedá efektivně řídit. Ve spolupráci s akademickou sférou i výrobci technologií realizujeme několik projektů zaměřených na výzkum a následné testování těchto technologií, reagujeme na nové kvalifikační požadavky systémem stáží pro studenty středních a vysokých škol. Osobně vnímám „Průmysl 4.0“ jako cestu ke zvyšování produktivity práce.

V čem považujete soutěž MANAŽER ROKU za přínosnou pro rozvoj manažerské profese?

Myslím si, že sdílení zkušeností a inspirace úspěšnými „leadery“ je v této profesi důležitým faktorem úspěchu. A k tomu soutěž MANAŽER ROKU bezesporu přispívá.

Kdo je Vaším manažerským vzorem a proč? Koho vnímáte jako nejvýznamnější osobnost současného českého businessu?

Jako nadčasové vzory vnímám Tomáše Baťu a Emila Škodu. Dokázali obstát ve světovém měřítku, byli pracovití, pozorní k lidem a svým příkladem vyjadřovali, že čin je nejlepší komunikací. Myslím, že v současnosti řada českých manažerů naplňuje jejich odkaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…