ČEZ: Serváce narozeného v Dukovanech našli postřeleného

12.12.2023 19:02 | Tisková zpráva

Jedno ze čtyřčat sokola stěhovavého, která se poprvé před třemi lety vylíhla na 125 m vysokém ventilačním komíně Jaderné elektrárny Dukovany, našli postřeleného brokovnicí na severu Moravy. Zranění sokola jsou vážná a jeho léčba v záchranné stanici Bartošovice bude dlouhá. Na navrácení tohoto ohroženého druhu do přírody usilovně spolupracuje řada lidí a společností, jako Skupina ČEZ. I na základě této události je zřejmé, že je jejich ochrana stále naléhavá. Dohromady se už v elektrárenských provozech společnosti ČEZ vylíhlo 163 těchto chráněných dravců.

ČEZ: Serváce narozeného v Dukovanech našli postřeleného
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zraněného samce sokola stěhovavého našli lidé ve středu 3. prosince a přenesli jej do Záchranné stanice a Domu přírody Poodří v Bartošovicích. Z vyšetření vyplynulo, že utrpěl traumatické krvácející zranění levého křídla. Následné u něj veterináři potvrdili zlomeninu v záprstí levého křídla způsobenou broky. Jeden z nich uvízl v hrudní kosti dravce a jeho vytažení by bylo příliš riskantní. Vzhledem k trvalému charakteru zranění ošetřovatelé očekávají, že tento dravec, který se v dubnu 2020 narodil na 125 m vysokém ventilačním komíně Jaderné elektrárny Dukovany už nikdy nebude stoprocentně létat a pokud půjde vše dobře, tak je jeho další osud v trvalé lidské péči. 

„V letošním roce se nějak „roztrhl pytel“ s případy postřelení chráněných druhů ptáků. Jde již o devátý letošní případ (káně lesní, čáp bílý, moták lužní, poštolka obecná, jestřáb lesní, moták pochop 2 ex., luňák červený a sokol stěhovavý). Oproti předchozím letům, kdy jsme zaznamenali 2-3 případy ročně, je to několikanásobný nárůst,“ uvádí Petr Orel, vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích.

Všechny případy, které stanice zaznamená, předávají její pracovníci k šetření Policii ČR. „Je to smutná zpráva, zvlášť když si uvědomíme, že na jedné straně usilujeme o jejich záchranu v přírodě a na straně druhé jim někdo ubližuje. Pro nás to ale znamená, že se o to víc budeme snažit vytvářet podmínky pro jejich bezpečné hnízdění a zachování celého druhu pro budoucí generace. A věřím, že v tom budeme tak úspěšní jako doposud,“ doplňuje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 130 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology z Alka Wildlife od roku 2011. Za více než deset let tak z provozů Skupiny ČEZ vzlétlo minimálně 163 mláďat. V Dukovanech od roku 2020 sokolí páry vyvedly celkem 8 mláďat, vždy to byl stejný počet jako počet reaktorových bloků elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…