ČEZ: Spolehlivá dodávka energie pro obyvatele Lanškrouna

20.11.2021 12:33 | Tisková zpráva

Modernizací a obnovou prochází rozvodna v jihozápadní části Lanškrouna. Investiční akce výrazně omezí poruchovost a posílí spolehlivost dodávek energie v této oblasti. Celkové úpravy a digitalizace rozvodny se vyšplhají na více než 121 milionů korun.

ČEZ: Spolehlivá dodávka energie pro obyvatele Lanškrouna
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V transformovně v Lanškrouně panuje čilý pracovní ruch. Obnovou prochází rozvodna 22 kV z roku 1977, která slouží pro napájení distribuční sítě 22 kV přilehlého města. Původní rozvaděč bude nahrazen novým zapouzdřeným. Dojde i ke změně jeho umístění – bude v novém objektu ve zvýšené úrovni nad terénem, aby ho neohrozila ani velká voda nebo přívalové srážky.

„Nová zrekonstruovaná rozvodna v Lanškrouně s moderním řídicím systémem a novou moderní ochranou zajistí vyšší spolehlivost dodávek energie a omezí poruchovost v dané oblasti východních Čech,“ upřesňuje Radim Černý, místopředseda představenstva ČEZ Distribuce.

Stanoviště výkonových transformátorů a tlumivek budou nahrazena novými zastřešenými, v místě původních. Výkonové transformátory budou nahrazeny novými, vyměněny budou i tlumivky. Nová bude i kabeláž mezi budovou a rozvodnou 110 kV. Společně s obnovou rozvodny 22 kV budou instalovány nové ochrany 22 kV a 110 kV a nový řídicí systém s komunikací, který bude propojen s ochranami a terminály novými optickými kabely. Transformovna tak prochází postupnou automatizací a digitalizací.

Původní řídicí systém byl vybudován v letech 1985 a dnes již nevyhovuje moderním standardům.  Proto je nutný upgrade systému řízení a chránění pro rozvodnu 22 kV s ohledem na stávající silovou technologii. Rekonstrukce začala v dubnu loňského roku a dokončena bude v letošním prosinci. Náklady na rekonstrukci se vyšplhají na 121 milionu korun.

V letošním roce společnost ČEZ Distribuce do výstavby, rekonstrukce i digitalizace sítí investuje 13,5 mld. korun. Ve srovnání s rokem 2020 došlo k navýšení o 1 mld. korun. Stále více financí míří do digitálních technologií a úpravy distribuční sítě pro připojení obnovitelných zdrojů. Cílem investic je zajistit kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plnit rostoucí požadavky zákazníků na připojení k distribuční soustavě. Za dobu své existence od roku 2005 investovala ČEZ Distribuce do sítí přes 135 mld. korun. Na východě Čech se objem investic vyšplhá na 2,33 miliardy. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…