ČEZ: Štědrý den i Silvestr jsou pro energetiky pracovní dny

22.12.2019 12:03

Energetici během vánočních svátků volno nemají; buď budou v práci, nebo v pohotovostním režimu doma na telefonu.

ČEZ: Štědrý den i Silvestr jsou pro energetiky pracovní dny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Energetici budou pracovat i o svátcích. Dodávku energie pro svátečně vyzdobené domácnosti o vánocích bude zajišťovat na východě Čech přes 150 energetiků a desítky dalších budou připraveny v pohotovosti. Během svátečních dnů se v nepřetržitých procesech vystřídají pracovníci elektráren, dispečinků, call center a technici poruchové služby. Pracoviště se o svátcích nebude lišit od provozu v průběhu celého roku, snad jen vánoční výzdobou a cukrovím.

Pro energetiky jsou svátky na konci roku běžné pracovní dny. Během Štědrého dne, ale i na Silvestra, budou stovky zaměstnanců zajišťovat výrobu i dodávku elektřiny a tepla. Do práce tak nastoupí směnaři z nepřetržitých provozů tepláren, elektráren, ale i podnikoví hasiči, obsluhy vodních elektráren, dispečeři, montéři, pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, operátoři call centra a řada dalších profesí související s distribucí elektřiny. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků. Na východě Čech se o bezporuchový provoz distribuční sítě na Štědrý večer, o vánočních svátcích i na Silvestra bude starat přes 100 pracovníků poruchové služby a dispečinku, kteří se vystřídají v nepřetržitých službách. Všichni se budou snažit, aby na i východě Čech byla nerušena vánoční pohoda a „nezhasly“ vánoční stromečky.

Nejen poruchová služba a dispečink, ale pracovat se bude i na elektrárnách na východě Čech. Dodávku elektřiny a tepla bude zajišťovat přes 50 zaměstnanců Skupiny ČEZ, kteří se vystřídají v nepřetržitém provozu na elektrárně Poříčí v Trutnově a Teplárně ve Dvoře Králové nad Labem.

Počty pracovníků budou v případě blížící se nepřízně počasí pochopitelně navýšeny dle předpovědí počasí. V pohotovosti budou i pracovníci externích firem, kteří jsou připraveni pomoci v případě kalamit.

Zaměstnanci z nepřetržitých provozů či profesních skupin, kteří musejí být kdykoliv k dispozici, slouží nejen na Štědrý den, ale i v průběhu ostatních svátků během roku, včetně Nového roku.

4,127 kWh si vyžádá příprava klasického Štědrého dne

Jde o energii, na jejíž výrobu potřebuje běžná střešní fotovoltaická elektrárna za plného osvitu zhruba hodinu a dvacet minut. Předvánočním shonem spálíme zhruba 14 894 kJ energie. Započítali jsme tříhodinový generální úklid bytu (včetně mytí oken, drhnutí podlah, luxování, utírání prachu a zdobení místností vánočními dekoracemi), pečení a zdobení pěti druhů cukroví, přípravu štědrovečerní večeře o čtyř chodech, nakupování jídla a dárků i zdobení stromečku. Stejně unaveně jako člověk, který si vzal Vánoce na starost, se tak cítí klasická 60W žárovka zhruba po 70 hodinách svícení.

Spotřeba elektřiny o vánočních svátcích

Období Vánoc se na spotřebě elektřiny maloodběratelů výrazně neprojevuje, hlavní vliv na velikost spotřeby má venkovní teplota. Jedinou výjimkou je Štědrý den, kdy v odpoledních a večerních hodinách dochází k nárůstu spotřeby elektřiny o cca 15 až 25% oproti srovnatelným dnům. Na provoz elektrizační soustavy nemá takový nárůst spotřeby vliv, protože dochází k celkovému poklesu zatížení díky snížené spotřebě velkoodběratelů. O Silvestra již není nárůst spotřeby tak znatelný, naopak je vidět pokles spotřeby 1. ledna v ranních hodinách.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…