ČEZ: Temelín je podle mezinárodních expertů provozován dobře

02.03.2013 10:40

Celý týden prověřovalo sedm odborníků ze čtyř zemí elektrárnu Temelín. Dnes prověrka Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) skončila. Odborníci potvrdili, že Temelín je kvalitně provozovanou elektrárnou. Podle expertů elektrárna dobře pracovala s návrhy, které jí doporučili v listopadu 2011.

ČEZ: Temelín je podle mezinárodních expertů provozován dobře
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Z kontrol je patrné, že elektrárna s našimi návrhy pracuje. Nenašli jsme oblast, kde by vedení elektrárny na naše doporučení dál nereagovalo,“ uvedl šéf expertů Ján Naňo, který v jaderné energetice pracuje už 35 let. Prostor pro zlepšení odborníci vidí v rychlosti zavádění některých nových praktik. „Nechceme nic podcenit, tak raději postupujeme pečlivěji, i když to někdy může být na úkor rychlosti,“ říká ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský.

Seznámení s předběžnou zprávou se závěry mise WANO.

Celkově je vedení elektrárny s výsledkem spokojeno. „Odborníci nám potvrdili, že při realizaci jejich doporučení jdeme správným směrem,“ říká ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský. Jedním z příkladů proměny doporučení v praxi je sjednocení systémů pro kalibraci měřících přístrojů.

Během týdenní prověrky porovnávali odborníci ze Slovenska, Ruska, Maďarska a Arménie současný stav elektrárny se stavem v roce 2011. Přitom elektrárnu srovnávali s nejlepší světovou praxí. „Tyto mise jsou především o výměně informací. Dochází při nich k předávání nejlepších světových zkušeností a to je základ pro neustálé zlepšování celého jaderného průmyslu,“ vidí největší význam těchto prověrek Miloš Štěpanovský. Celkově na Temelíně zahraniční odborníci posuzovali deset oblastí. Byly mezi nimi například provoz, údržba, radiační nebo požární ochrana. Oficiální zprávu obdrží vedení elektrárny do dvou měsíců.

Zahraniční experty budou teď světové elektrárny hostit mnohem častěji. Je to jedno z opatření, které organizace WANO zavedla po událostech v japonské Fukušimě. Na Temelín tak další mezinárodní prověrka čeká už příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…