ČEZ: Temelín pokračuje v posilování dovedností svých dodavatelů

05.01.2022 11:48 | Tisková zpráva

V posilování dovedností dodavatelů i vlastních pracovníků pokračuje ČEZ na jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany.

ČEZ: Temelín pokračuje v posilování dovedností svých dodavatelů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Do Tréninkového a realizačního centra v temelínské elektrárně pořídil za 25 miliónů korun kopii důležitého zařízení, které se používá při údržbě a kontrolách parogenerátorů v jaderné části elektrárny.

Speciální zařízení poslouží k pravidelnému výcviků vlastních zaměstnanců, ale i dodavatelů. „Chodit sem budou noví pracovníci i zkušení matadoři. Parogenerátory jsou klíčovou součástí jaderné elektrárny, a proto je důležité, aby personál, který se o jejich stav stará, měl tyto činnosti perfektně zvládnuté,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Práce kolem parogenerátorů provádí specialisté během každé odstávky. Trvají přibližně tři týdny a pracovníci při nich například prověří plochu o velikosti přibližně dvou třetin českobudějovického náměstí. Přitom se zaměřují na tloušťku a celistvost jedenácti tisíc trubiček.

Zkoušky nad rámec evropské normy

Vedle prací na parogenerátorech si dodavatelé v Tréninkovém a realizačním centru trénují také provádění rentgenových či ultrazvukových kontrol, nebo třeba i vlastní svařování. Pracovníci přitom musí splnit evropské normy, ale také specifické požadavky právě pro práci na jaderné elektrárně. To si pak energetici ověřují v rámci atestačních zkoušek. „Splnění požadavků norem nám nestačí, kvalifikovaní pracovníci musí projít i specifickým tréninkem, teprve pak u nás můžou pracovat. Tím také eliminujeme zbytečné opakování některých operací a investice se nám vrátí už během prvních odstávek,“ zdůraznil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Ročně speciálním výcvikem zaměřeným na specifické činnosti projde v Temelíně pět stovek lidí. Využívat ho mohou například i ti, kteří potřebují svářečský certifikát a přitom nepracují na jaderné elektrárně. „Centrum využívají zejména lidé z Dukovan, Temelína i našich dodavatelů. Umíme připravit certifikované svářečské kurzy i pro pracovníky z jiných oborů. Pravidelný nácvik a ověření znalostí je nezbytnou složkou pro zajištění kvality v jakémkoli oboru,“ uvedl Jiří Hajdík, manažer útvaru Zvláštních procesů JE, který tréninkové centrum provozuje.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…