ČEZ Teplárenská zahájila dodávky tepla na severu Čech

26.09.2018 8:49

Po letních plánovaných odstávkách, během nichž proběhly revize, běžná údržba i různé opravy či výměny dosluhující technologie, již plně zahájila ČEZ Teplárenská, a. s., ze Skupiny ČEZ tonou sezonu 2018/19 na severu Čech.

ČEZ Teplárenská zahájila dodávky tepla na severu Čech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Právě dnes 25. září bylo celodenní vytápění naplno spuštěno v Ústí nad Labem. O den dříve, tedy v pondělí 24. září, se rozehřály rozvody tepla v Jirkově, Kadani, Chomutově, Bílině a Teplicích. Během odpoledne 23. září již pocítili více tepla ve svých domácnostech jako vůbec první obyvatelé Klášterce nad Ohří. Zahájení topné sezony je přitom prakticky srovnatelné s rokem 2016, kdy se kromě Bíliny  začalo v ostatních uvedených městech topit v rozmezí 19. – 22. září.

Na kontrolu, údržbu či opravy parovodů, horkovodů, výměníků a dalšího zařízení vyčleňuje ročně v rámci své působnosti ČEZ Teplárenská desítky miliónů korun. Nejvíce je pochopitelně proinvestováno během plánovaných letních odstávek. „Rozsah prací ovšem ani letos nevybočoval z každoročního standardu a požadované kvality. Výměny některých zařízení jsou přitom součástí dlouhodobého programu obnovování a udržování vysoké spolehlivosti systému dodávajícího tepelnou energii,“ říká Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenské.

V roce 2016 začala ČEZ Teplárenská dodávat teplo svým odběratelům v Klášterci nad Ohří 19. září. Obyvatelé Kadaně se poprvé doma zahřáli 20. a Chomutova a Jirkova 21. září, stejně tak i obyvatelé lázeňského města Teplice. V Ústí nad Labem tomu bylo 22. září. Výjimkou byly pouze města Bílina a Ledvice, kde byla zahájena dodávka tepla 3. října. V roce 2017 bylo poněkud chladněji, již 11. září bylo naplno zahájeno vytápění Chomutova, kde po dohodě s hlavním odběratelem tepla ve městě, probíhalo již od 9. září temperování rozvodných systémů. Ve stejný den začalo temperování i v Jirkově a Klášterci nad Ohří, kde ČEZ Teplárenská obhospodařuje jak sekundární, tak i primární rozvody tepla. Radiátory se začaly rozehřívat i v Kadani.  Na základě požadavku Okresního stavební bytové družstva a s ohledem na nepříznivý vývoj počasí pak byly 13. září zahájeny dodávky tepla v Teplicích, Dubí a Krupce. Jako poslední se 14. září přidala města Bílina a Ústí nad Labem.

„Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7, 14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát,“ dodal Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské.

Dodávky tepla mohou být pochopitelně zahájeny i na žádost odběratelů. Těmi jsou většinou tepelná hospodářství příslušného města, případně společnosti, jež pro město sekundární rozvody včetně výměníků spravují, či různé formy sdružení vlastníků bytových jednotek. Na základě jejich požadavku může topná sezona v příslušném městě začít i dříve, než stanoví vyhláška. Rok 2016 byl přitom poněkud výjimečný tím, že zatímco v ostatních částech Ústeckého kraje bylo již poměrně chladno, do Bíliny a okolí dorazila „zima“ s týdenním zpožděním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…