ČEZ: Tuplovaný obnovitelný zdroj - Biomasová elektrárna v Jindřichově Hradci vyrábí elektřinu i ze slunce

22.06.2023 9:24 | Komerční článek

Původní mazuto-plynovou kotelnu ČEZ přebudoval na ekologický provoz. Ze slámy a sena získává 40 mil. kWh elektřiny a dodává 120 tis. GJ tepla. Dalších 100 tisíc kWh ekologické elektřiny ročně nyní centrum přidá díky slunci.

ČEZ: Tuplovaný obnovitelný zdroj - Biomasová elektrárna v Jindřichově Hradci vyrábí elektřinu i ze slunce
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Původní energetické hospodářství textilního podniku Jitka Jindřichův Hradec používalo ještě před 15 lety jako palivo k výrobě elektřiny a tepla výhradně mazut a zemní plyn. Od té doby se změnilo úplně všechno. K prvnímu čistě biomasovému kotli z roku 2008 přibyl v roce 2018 druhý a ekologizaci provozu prozatím uzavřela poslední etapa – stavba vlastní střešní fotovoltaiky o výkonu téměř 100 kWp. Už více než 10 let je Energetické centrum Jindřichův Hradec členem Skupiny ČEZ.

Do řad panelů na rovné střeše průmyslové budovy se opírá červnové slunce. Fotovoltaika tu plně využívá příznivých osvitových podmínek v Jindřichově Hradci, kde slunce září v průměru 1470 hodin ročně. Elektrárna o výkonu 97,2 kWp tu za poslední dva měsíce vyrostla na 890 m2 plochy a sestává z 216 panelů typu MMB Cell o výkonu 450 W a účinnosti 21 %. Jihočeští energetici díky ní přispějí nejen k probíhající dekarbonizaci celé české ekonomiky, ale i k vylepšení své vlastní bilance až o 100 tisíc kWh bezemisní elektřiny.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

„Mezi lety 2010-18 jsme díky sérii ekologických investic postupně navýšili objem výroby elektřiny z čisté biomasy o více než 60 %. Současně se podařilo snížit spotřebu pitné vody k napájení kotlů o 99 procent. Recyklací původně odpadních vod jsme o 10 % snížili i odběr povrchové vody pro chlazení turbogenerátoru při výrobě elektřiny. V dnešní době, kdy se firmy snaží o udržitelnější provoz a zvýšení své energetické soběstačnosti, byla vlastní fotovoltaika jasnou volbou. Unikáty našeho řešení jsou celosvařovaná nosná podkonstrukce české výroby a její zatížení pomocí recyklovaných materiálů pocházejících z průmyslové výroby. Fotovoltaika je přímo zapojena do vlastní spotřeby, energii využijeme v rámci našeho areálu i při případných letních technologických odstávkách,“ říká Radek Kozák, výkonný ředitel Energetického centra Jindřichův Hradec (EC JH).

V rámci obnovitelných zdrojů provozovaných ve Skupině ČEZ v České republice je biomasa momentálně druhou nejvýznamnější kategorií, hned po vodních elektrárnách. Ekologickou elektřinu i teplo vyrábí ČEZ ještě na dalších dvou místech. Zatímco hodonínská elektrárna je evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, které dodává do slovenského města Holíč, v Poříčí u Trutnova zase část energie z biomasy zásobuje areál dobíjecích stanic pro elektrobusy trutnovské městské dopravy.

Další elektrárnou ČEZ, která využívá dvou přírodních živlů k výrobě energie, je malá vodní elektrárna v polabské Přelouči. Od roku 2009 tu vedle vody vyrábí čistou elektřinu také slunce, a to díky střešním fotovoltaickým pásům.

Podívejte se, jak vzniká ekologické energie z biomasy. Virtuální prohlídku najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …