ČEZ: V Temelíně se připravují na zavážení paliva

03.08.2018 10:07

Na zavážení paliva se připravují technici v Jaderné elektrárně Temelín. Jeho začátek je plánován na víkend a energetici během něj umístí do reaktoru 163 palivových souborů. V těchto dnech dokončují kontroly bezpečnostních systémů a práce probíhají kolem turbogenerátoru. Připojení bloku k přenosové soustavě aktuálně vychází na začátek září.

ČEZ: V Temelíně se připravují na zavážení paliva
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zavážení paliva bude následovat po ukončení kontrol při vyvezené aktivní zóně reaktoru. Aktuálně je jeho začátek plánován na víkend. Do reaktoru bude umístěno 163 palivových souborů. Přesně 48 z nich bude modernizovaných. Proti původnímu palivu je modernizovaný palivový soubor mechanicky odolnější, palivové pelety mají jiný design a změny jsou i v pokrytí paliva. Práce jsou plánovány přibližně na čtyři dny. Zavážení paliva poběží nonstop 24 hodin denně a například zavážecí stroj ujede během manipulací s palivem přibližně pět kilometrů. (v květnu doplnil Temelín zásoby paliva - více ZDE)

Ke konci se blíží kontroly důležitých bezpečnostních systémů. Do skladu použitého paliva už energetici umístili čtyři kontejnery s použitým palivem. Jsou vyčištěny bazény pod chladicími věžemi tři a čtyři a dokončuje se čištění přívodního potrubí.

Práce probíhají i u výrobce turbíny, kam temelínští technici začátkem odstávky přesunuli ke kontrolám a úpravám všechny tři nízkotlaké rotory turbíny. Úpravy a vyvážení nízkotlakých rotorů v aerodynamickém tunelu ve výrobním závodě si ale vyžádají navíc několik dnů. Odladění rotorů je klíčové pro stabilní provoz a snížení pravděpodobnosti neplánovaného odstavení bloku.

Druhý temelínský blok byl odstaven v pátek 29. června ve 21 hodin. Důvodem plánované odstávky je výměna paliva. Vedle toho prochází kontrolou například turbína nebo bezpečnostní systémy. Důležitou prací je i rekonstrukce části potrubí cirkulační chladící vody. Celkově je v plánu přes deset tisíc činnost. Odstávku ČEZ naplánoval na dva měsíce. Více k odstávce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…