ČEZ: V Temelíně zkouška sirén potrvá 15 minut. Slyšet bude i v okolí

04.04.2017 15:13

K zítřejší celostátní zkoušce sirén se připojí i Jaderná elektrárna Temelín. V jihočeské elektrárně bude ale zkouška přibližně o deset minut delší, potrvá čtvrt hodiny. Nepřerušovaný tón v délce 140 vteřin se v temelínském areálu rozezní hned čtyřikrát. Sirény mohou slyšet i lidé v okolí elektrárny.

ČEZ: V Temelíně zkouška sirén potrvá 15 minut. Slyšet bude i v okolí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Zkouška začne v pravé poledne společně s celostátním testem sirén. První dva testy proběhnou v závodním rozhlase, třetí a čtvrtý pak v celém areálu. „Právě areálové zkoušky jsou zvukově hodně výrazné. V tu dobu už nebude probíhat celostátní test a lidé v okolních obcích tak mohou tyto sirény zaznamenat. Raději jsme tak dopředu informovali starosty nejbližších obcí,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín.

ČEZ si v Temelíně během zkoušek ověřuje spuštění sirén ze dvou různých míst. Liché sirény spouští operátor elektrodozorny, sudé jdou z havarijního střediska.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…