ČEZ: V Temelíně zkouška sirén potrvá 15 minut. Slyšet bude i v okolí

04.04.2017 15:13

K zítřejší celostátní zkoušce sirén se připojí i Jaderná elektrárna Temelín. V jihočeské elektrárně bude ale zkouška přibližně o deset minut delší, potrvá čtvrt hodiny. Nepřerušovaný tón v délce 140 vteřin se v temelínském areálu rozezní hned čtyřikrát. Sirény mohou slyšet i lidé v okolí elektrárny.

ČEZ: V Temelíně zkouška sirén potrvá 15 minut. Slyšet bude i v okolí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Zkouška začne v pravé poledne společně s celostátním testem sirén. První dva testy proběhnou v závodním rozhlase, třetí a čtvrtý pak v celém areálu. „Právě areálové zkoušky jsou zvukově hodně výrazné. V tu dobu už nebude probíhat celostátní test a lidé v okolních obcích tak mohou tyto sirény zaznamenat. Raději jsme tak dopředu informovali starosty nejbližších obcí,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín.

ČEZ si v Temelíně během zkoušek ověřuje spuštění sirén ze dvou různých míst. Liché sirény spouští operátor elektrodozorny, sudé jdou z havarijního střediska.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…