ČEZ: Ve vltavotýnské Sokolovně to heligonkáři řádně rozjeli

14.07.2022 8:31 | Komerční článek

Plné parkoviště před Sokolovnou i přilehlou sportovní halou. Sál zaplněný tak, že pořadatelé museli přidávat stoly a židle. Zhruba takový byl ve středu 13. července zájem o 3. ročník setkání heligonkářů v Týně nad Vltavou.

ČEZ: Ve vltavotýnské Sokolovně to heligonkáři řádně rozjeli
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Celkem osmnáct hráčů na tento hudební nástroj z celé České republiky a Slovenska strhávalo svými výkony více než dvě stovky posluchačů často až do té míry, že s nimi zpívalo celé publikum.

Mnozí mladí rockeři by jen udiveně zírali na to, jak se dokážou bavit jejich dědové a babičky. Tříhodinový koncert uspořádal, stejně jako mnoho dalších podobných akcí pro seniory, vltavotýnský Spolek TÝNA za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

„Tento ročník setkání heligonkářů je stejně jako všechny předchozí součástí programu Oranžového roku, v rámci něhož Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské akce obcí v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Pro nás jde o nesmírně důležitý zdroj financování podobných aktivit pro nejstarší a často opomíjenou generaci lidí,“ uvedla předsedkyně Spolku TÝNA a ředitelka Azylového domu pro rodiny s dětmi v Husinci Eva Dvořáková.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Celý večer moderoval, technicky i zvukově zajišťoval a se svou heligonkou také zahajoval kapelník B Quintettu Pavel Vokůrka ze Ševětína. „Muzikanty vybíráme je dle jejich možností, ale i s ohledem na jejich hudební vyzrálost a kvalitu. Tím udržujeme velmi slušnou úroveň těchto vystoupení. Výkony všech hráčů byly opravdu skvělé a odpovídaly tomu i báječné rekce publika. Prostě, skvělý večer,“ ohodnotil průběh akce Vokůrka.

Právě on přivedl už v předchozím ročníku setkání heligonkářů na pódium Sokolovny mladého heligonkáře z Trenčína Mariána Šišovského. Ten na letošní vystoupení v Týně přizval kolegu Filipa Hodulíka. Oba muzikanti z města na Váhu a známým hradem, jsou hudebními pedagogy vyučujícími právě hru na heligonku, tedy diatonickou knoflíkovou tahací harmoniku se zesílenou basovou částí. „Je zde vždy výtečná atmosféra a navíc mám k jižním Čechám osobní vztah, protože má rodina pochází z Českokrumlovska. K letošní účasti jsem přemluvil i svého kamaráda, takže jsme tu ze Slovenska dva. Mos se mu tu líbí, jen má trochu trému,“ svěřil se Šišovský.

Pátek a sobota budou patřit městským slavnostem

Program Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ bude už v pátek 15. a v sobotu 16. července v Týně nad Vltavou pokračovat městskými slavnostmi. Ty patří bezpochyby ke zdejším nejvýznamnějším kulturně společenským událostem. Jejich hlavní program se uskuteční na náměstí Míru, kde budou také slavnosti v pátek v 16.55 hodin slavnostně zahájeny. Doprovodný program se pak odehraje na dalších místech ve městě. V MDK Sokolovna, městské galerii, na zámeckém nádvoří, v parku u otáčivého hlediště a v Art Caffe Baru.

Na náměstí zahraje například zakázanÝovoce, Kabát revival West, Děda Mládek Illegal Band, The RockSet - World Roxette Tribute Band, Together, ABBA Stars Revival Band from Prague, Olga Lounová, Epydemye či kapela MP3.

Týn nad Vltavou je město v okrese České Budějovice nacházející se 28 kilometrů severně od Českých Budějovic. Leží na obou březích Vltavy, západně od soutoku Vltavy s Lužnicí. Žije zde přibližně 7 800 obyvatel. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Týn je členem Sdružení měst a obcí Vltava. K městu v nadmořské výšce 362 metrů patří dalších sedm místních částí. Hněvkovice, Koloděje nad Lužnicí, Malá Strana, Netěchovice, Nuzice, Předčice a Vesce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…