ČEZ: Večerní rozhledy z nejvyšší rozhledny pokračují i letos. Dva nové výstupy

23.01.2024 16:03 | Tisková zpráva

Velmi úspěšný rok 2023, co se týče návštěvnosti a uspořádaných akcí pro veřejnost, má za sebou Infocentrum Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Do infocentra zavítal rekordní počet 9 862 osob. Na tak vysokém čísle se také podepsaly právě akce pro veřejnost, ať už se jednalo o velikonoční či vánoční tvůrčí dílničky pro děti, oslavu dne dětí, velkou dvouměsíční prázdninovou soutěž a pochopitelně i následné rozloučení s prázdninami. Například jen fyzikální show pro malé i velké v podání Úžasného divadla fyziky přilákala tolik diváků, že vytvořili nový rekord jednodenní návštěvnosti - 487 osob. Vysokou návštěvnost měly i dva Večerní rozhledy z rozhledny v závěru roku. A právě jimi 27. ledna zahajuje infocentra svou letošní nabídku tematicky zaměřených akcí pro veřejnost.

ČEZ: Večerní rozhledy z nejvyšší rozhledny pokračují i letos. Dva nové výstupy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„O akci Večerní rozhledy z rozhledny, která se nachází přímo v areálu ledvické elektrárny, je vždy velký zájem. S pozorováním noční krajiny začínáme už teď v lednu, kdy se brzo stmívá. A protože rozhledna je u nás pro návštěvníky celoročně velkým lákadlem, navážeme v únoru úplnou novinkou, a to pěším výšlapem až na její vrchol po 773 schodech. Kromě toho letos zopakujeme i velikonoční tvoření pro děti a vánoční dílničky s Mikulášem. Chybět nebude ani oblíbený den dětí či rozloučení s prázdninami ve spolupráci s profesionálními hasiči ze Severočeských dolů. Už teď navíc můžu prozradit, na léto opět chystáme velkou prázdninovou soutěž pro děti, která bude probíhat ve všech infocentrech Skupiny ČEZ,“ popisuje jejich vedoucí Kateřina Bartůšková.

První letošní Večerní rozhledy z rozhledny proběhnou v sobotu 27. ledna od 17 do 21 hodin. Na exkurzi je nutné si místo rezervovat předem, a to na telefonním čísle 411 102 313, případně e-mailem na infocentrum.ele@cez.cz. Více informací k akci naleznou zájemci ZDE. Rozhledna s prosklenou vyhlídkou (ve finále tak měří 144 m) a volně přístupným zabezpečeným ochozem přitom všem nabízí neopakovatelný výhled na okolní krajinu ze střechy nejvyšší průmyslové stavby v Česku. Ten je navíc umocněn příchodem tmy a nasvětlenými městy a obcemi v jejím okolí. Na výše uvedené webové adrese budou pak vždy upřesněny i termíny a čas ostatních akcí. Na všechny je pochopitelně vstup zdarma.

Infocentrum Elektrárny Ledvice je zaměřené na klasickou energetiku a je jediné svého druhu v ČR. Tematicky doplňuje ostatní infocentra Skupiny ČEZ věnující se jaderné energetice a obnovitelným zdrojům. Návštěvníky přitom seznamuje s končící érou doby uhelné a nástupem nízkoemisních technologií. Elektrárna Ledvice, respektive její moderní, vysoce ekologický výrobní blok s nadkritickými parametry, tuto éru jako poslední definitivně uzavře. V současné době ovšem pomáhá ještě řešit energetickou nezávislost České republiky. Infocentrum nabízí tři patra nabitá zážitky a poznáním. Na návštěvníky tu čeká interaktivní expozice plná virtuálních prvků a audiovizuálních technologií, díky jimž každý pozná, jak taková elektrárna vlastně funguje. V duchu Čisté Energie Zítřka vám ale průvodkyně představí i budoucnost energetiky na příkladu obnovitelných zdrojů.

Od listopadu 2009 si do infocentra našlo cestu více než 80 000 návštěvníků. Jen v loňském roce jich bylo rekordních 9 862, z toho 221 cizinců. Nejvíce jich přijelo ze sousedního Německa (70), Norska (50) a USA (25) Mezi zahraničními návštěvníky ovšem nechyběli například i dva z Maroka, tři Mexičané a pět Australanů. Co se týče tuzemských návštěvníků, hlavně v rámci prázdninové industriální turistiky přijížděli do infocentra zájemci z celé republiky, kteří na severu Čech většinou trávili rodinné dovolené. Podstatnou část pak v průběhu celého roku tvořily exkurze studentů a žáků z vysokých, středních a základních škol z Čech, Moravy i Slezska (nejvíce jich pochopitelně bylo z Ústeckého kraje). „Navštěvují nás ale i mateřské školy z okolí. Děti se u nás vždy vyřádí ve velké herně v suterénu infocentra, kde na ně čekají nejrůznější energetické úkoly, hry nebo legostěna,“ uzavírá Kateřina Bartůšková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…