ČEZ letos do Temelína plánuje přijmout téměř stovku lidí

26.01.2023 8:24 | Komerční článek

Téměř stovku lidí plánuje v letošním roce přijmout ČEZ v Jaderné elektrárně Temelín. Pokračuje přitom ve standardní generační obměně a připravuje se tak na minimálně šedesátiletý provoz jihočeské elektrárny. Loni ČEZ do Temelína přijal 78 nových pracovníků.

ČEZ letos do Temelína plánuje přijmout téměř stovku lidí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Provoz, bezpečnost, řízení techniky, IT nebo materiálové inženýrství. To jsou příklady oblastí, do kterých ČEZ v Jaderné elektrárně Temelín dlouhodobě přijímá nové lidi. Každoročně má přitom zájem i o nové operátory. „Loni jsme jich přijali osm, z toho dvě ženy. Letos bychom chtěli přijmout podobný počet, “ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Přitom zájem má ČEZ i o dalších technické profese jako například elektrikáře, svářeče, strojaře, stavaře nebo IT experty. „Elektrárna prochází generační obměnou, a to s sebou nese příležitost pro nové lidi. Rozhodně máme co nabídnout, ať už z hlediska obsahu práce nebo kariérního růstu,“ doplnil Jan Kruml.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42148 lidí

Dlouhodobě přitom roste počet žen. Aktuálně jich v Temelíně pracuje 164 z celkového počtu 1350 lidí.

Energetici přitom chtějí předejít nedostatku technicky vzdělaných pracovníků. Klíč vidí především v dlouhodobé spolupráci se školami. „Spolupráce s vysokými školami je základ. Nám se dlouhodobě osvědčuje začínat ještě mnohem dřív, už na středních i základních školách. Postupně tak chceme u studentů budovat vztah k technice, který pak mohou zúročit studiem na technické na vysoké škole,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Na jihu Čech má ČEZ hned 14 partnerských středních škol a velmi těsně spolupracuje se 15 fakultami technických vysokých škol v rámci celé ČR. I proto vysokoškoláci tvoří více než polovinu z celkového počtu zaměstnanců.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 1,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 25. 1. 2023

První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku: 

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1102 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 634 284 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku: 

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1100 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 634 320 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…