ČEZ předal do okolních obcí originální kalendář, námětem se stalo zdejší ptactvo

17.09.2023 19:21 | Tisková zpráva

Téměř 17 tisíc netradičních kalendářů míří v těchto dnech mezi obyvatele v okolí jaderných elektráren. Energetici kalendáře předali starostům tří desítek okolních obcí. Ti teď kalendáře rozdělí mezi obyvatele, úřady, podniky, zdravotnická nebo rekreační zařízení.

ČEZ předal do okolních obcí originální kalendář, námětem se stalo zdejší ptactvo
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Kalendáře s příručkou pro mimořádné události ČEZ do měst a obcí zdarma rozdává každé dva roky. Podobné kalendáře dostávají v těchto dnech také obyvatelé z okolí druhé české Jaderné elektrárny Dukovany.

Fotografie ptáků, kteří žijí v okolí elektrárny, se staly námětem stolního kalendáře pro roky 2024-2025. Jen v okolí Temelína v minulosti ornitologové napočítali více než stovku ptačích druhů. „Krajina kolem elektrárny je velmi pestrá. Je zde hodně drobných rybníků, většina hospodářsky nevyužívaných, spousta zeleně a neupravovaných ploch a to i přímo v elektrárně. Evidujeme zde více než stovku ptačích druhů. Hnízdí zde i zvláště chráněné druhy jako například rorýs nebo moták,“ uvedl ornitolog Václav Beran, jinak také i výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Náměty kalendáře se snaží energetici pravidelně aktualizovat. „V minulosti kalendář ozdobily například obrázky dětí ze základních škol z okolí elektrárny nebo fotografie z kulturních, sportovních a společenských akcí, které v obcích probíhaly. Závěry ornitologů nás potěšily a věříme, že fotografie udělají radost i lidem, kteří kalendář dostanou,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Obyvatelům v okolí temelínské elektrárny ČEZ kalendář předává už pošestnácté. Lidé v něm najdou informace, jak se chovat v případě mimořádných událostí. Jde především o základní pokyny k varování, ukrytí a evakuaci. „Elektrárnu provozujeme tak, aby lidé informace ze zadní části kalendáře nepotřebovali, nesmíme ale nic podcenit ani informovanost. Navíc na stolní kalendáře jsou lidé už zvyklí a už nějakou dobu je tematicky spojujeme s naším regionem,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Distribuce kalendářů v rámci měst a obcí bude probíhat v následujících týdnech. Stejně jako v uplynulých letech budou obyvatelé o způsobu jejich převzetí informováni prostřednictvím místních městských či obecních úřadů. Další tisícovku kalendářů bude elektrárna Temelín pro města a obce držet jako rezervu.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…