ČEZ v Dukovanech plánovaně odstaví čtvrtý výrobní blok

13.10.2023 17:39 | Tisková zpráva

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany dnes po více než 440 dnech provozu odstaví čtvrtý výrobní blok pro výměnu části paliva za čerstvé, pravidelné kontroly a modernizaci zařízení. V provozu v Dukovanech zůstanou zbývající tři výrobní bloky. Potřebnou výrobu elektřiny ČEZ zajistí pomocí dalších vlastních zdrojů energie.

ČEZ v Dukovanech plánovaně odstaví čtvrtý výrobní blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V pořadí 35. odstávka čtvrtého bloku je plánovaná do konce roku. V jejím průběhu čeká energetiky více než 14 600 pracovních příkazů. Aby vše zvládli, musí energetici z reaktoru vyvézt z reaktoru všech 349 palivových kazet. Po dokončení a provedení všech kontrol energetici do reaktoru vrátí část použitého paliva, které doplní 78 čerstvých palivových kazet. Poprvé do reaktoru zavezou palivo nové generace s označením PK3+, které je charakteristické takzvanou otevřenou obálkou. Ta je spojena se širšími rozestupy palivových proutků, přičemž cílem je jeho efektivnější využití.

"Nový typ paliva je jedním z výsledků naší snahy o neustálé zvyšování bezpečnosti, spolehlivosti a efektivnosti provozu obou našich jaderných zdrojů. Vedle zavedení nového typu paliva se nám s ohledem na zajištění bezpečnosti dodávek podařilo diverzifikovat jeho dodavatele a rozšiřujeme kapacity skladů, díky kterým zvýšíme jeho zásoby na necelých 5 let,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

K nejnáročnějším servisnm  pracím patří tříletá revize dvou záložních dieselgenerátorů, kontrola těsnosti a čištění parogenerátorů a generální oprava dvou hlavních cirkulačních čerpadel. „Před námi je poslední odstávka letošního roku, na kterou jsme plně připraveni. Čeká nás řada technicky i časově náročných činností, významných pro zajištění minimálně šedesátiletého bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny,“ dodává Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Rozsáhlé činnosti budou probíhat také v sekundární části elektrárny, kde technici zkontrolují parní turbíny a jejich příslušenství včetně generátorů. Celkem energetiky čeká 55 významných technických a investičních akcí.

Výkon bloku začali energetici snižovat v pravé poledne a v průběhu odpoledne a večera přestane blok dodávat elektrickou energii do přenosové sítě. Termín ukončení odstávky a opětovné zahájení výroby ČEZ upřesní v návaznosti na průběh prací plánovaných činností a na výsledky kontrol a testů.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 11 455 471 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…