ČEZ zve k prohlídce dvou technických památek na Labi a Ohři

03.09.2013 9:44

Severní Čechy – V rámci Dnů evropského dědictví, během nichž jsou zpřístupněny většinou zdarma historické, kulturní i technické památky, bude možné 7. a 8. a následně 14. a 15. září navštívit i malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně a vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. K prohlídce obou vodních děl, patřících mezi národní technické památky, zve Skupina ČEZ vždy od 10 do 16 hodin.

ČEZ zve k prohlídce dvou technických památek na Labi a Ohři
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vodní elektrárna Střekov, která patří do portfolia ČEZ Obnovitelné zdroje, má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech a jen během prvního pololetí letošního roku si ji už prohlédlo 585 zájemců.

„Zavítali k nám žáci a studenti ze základních škol v Děčíně a Ústí nad Labem, Vysoké školy báňské v Ostravě a Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem. Další exkurze byla z ústeckého Dopravního podniku. Z celkového počtu zájemců jich přitom 416 přišlo na prohlídku 23. března během dne otevřených dveří, který připadl na Světový den vody. Podobnou, možná i větší, návštěvnost očekáváme i nyní, kdy po dva víkendy proběhnou Dny evropského dědictví,“ poznamenal Milan Machata, vedoucí vodní elektrárny Střekov. Zřejmě ví, o čem mluví, neboť vloni si tak prohlédlo vodní dílo na řece Labi 886 návštěvníků.

Malá vodní elektrárna Želina, která organizačně spadá pod Elektrárny Tušimice a Prunéřov, má dvě dvojité Francisovy turbíny s maximálním výkonem 450 kW. Zprovozněna byla v roce 1908, ale již v roce 1925 přestala sloužit svému účelu. Znovuzprovoznění se dočkala po náročné rekonstrukci až v roce 1995. Za uplynulé pololetí ji navštívilo 123 zájemců, někteří cíleně, jiní šli kolem ní náhodou. Podle vedoucího oddělení zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina, leží toto unikátní vodní dílo na naučné stezce chráněné přírodní památky Želinský meandr. „Proto si spousta lidí pochopitelně najde cestu i k naší elektrárně,“ říká Antonín Volák. Během loňských Dnů evropského dědictví si k babičce vodních elektráren Skupiny ČEZ našlo možná i právě podobnou cestu 70 zvědavců.

Za posledních pět let si mimo předem objednané exkurze jen během Dnů evropského dědictví prohlédlo obě vodní elektrárny 4 195 zájemců, z toho 3 665 vodní elektrárnu Střekov a 530 malou vodní elektrárnu Želina.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…