ČHMÚ: Konference na Lysé hoře se věnovala historii 120 let meteorologických měření a pozorování

25.06.2017 12:08

Ve dnech 14. – 15. června 2017 se konala na Lysé hoře v Beskydech konference Lysá hora – 120 let meteorologických měření a pozorování pořádaná Českým hydrometeorologickým ústavem a Českou meteorologickou společností.

ČHMÚ: Konference na Lysé hoře se věnovala historii 120 let meteorologických měření a pozorování
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Úvodní příspěvky konference se věnovaly historii 120 let meteorologických měření a pozorování na Lysé hoře, jakož i fenoménu Lysé hory (lidé a turistika, sport, ochrana přírody a stavební aktivity).

Dva bloky konference byly věnovány problematice měření na horách, horským meteorologickým stanicím, přístrojové technice, metodikám měření, nebezpečným meteorologickým jevům na horách, popř. úpravám a vývoji meteorologických přístrojů. Další příspěvky byly zaměřeny na obory meteorologie, klimatologie a znečištění ovzduší ve středních a horských polohách Česka, Polska a Slovenska. Pozvání přijalo mnoho odborníků, pozorovatelů horských meteorologických stanic z Česka, Polska a Slovenka, významných „amatérských“ meteorologů z Česka, klimatologů a pracovníků, zabývajících se měřením a staničními sítěmi v ČHMÚ, SHMÚ, IMGW a podniku Povodí Odry. Konference byla věnována také vzpomínce náhlého úmrtí Vladimíra Ondrucha (22. září 2016), vedoucího profesionální meteorologické stanice na Lysé hoře.

Na konferenci bylo registrováno 103 účastníků, kteří v osmi tematických blocích vyslechli 48 příspěvků. Účastníci konference rovněž obdrželi sborník příspěvků z této konference a přiložené DVD, kde byly v elektronické podobě uvedeny již dříve vydané a převážně rozebrané publikace věnované meteorologické stanici na Lysé hoře, fotografie a filmové dokumenty.

Konference se konala v příjemném prostředí Bezručovy chaty na vrcholu Lysé hory, která patří Klubu českých turistů, a oba dva dny jednání konference doprovázelo pěkné počasí.

Více informací naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…