ČHMÚ: Počasí na „Mikuláše“ na blátě nebo na sněhu? Jaké bylo posledních 10 let?

10.12.2018 21:20

Nejdříve jsme se zaměřili na pranostiky. O období kolem svatého Mikuláše jich koluje mnoho. Můžeme začít vzpomínkou, jak bylo na Kateřinu (25. 11.). „Na svatou Kateřinu sluší se schovati pod peřinu: pak na svatého Mikuláše tuť jest zima všecka naše.“ Kateřina nám přinesla husté ranní mlhy, teploty okolo 3 °C. Postupně nám vítr mlhy vyfoukal a oteplilo se až na +8°C. Protože moc nemrzlo, mohli jsme podle této pranostiky usuzovat blátivou cestu pro Mikuláše.

ČHMÚ: Počasí na „Mikuláše“ na blátě nebo na sněhu? Jaké bylo posledních 10 let?
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

A co se váže k pátku 30. 11. sv. Ondřejovi? „Má-li Ondřej na stromech kapky, bude příští rok hodně ovoce. Svatý Ondřej dělá led a svatý Jiří jej láme. Sníh svatého Ondřeje žitu velmi prospěje. Na svatého Ondřeje ještě se zem ohřeje. Ondřejův sníh zůstane ležet sto dní.“ Od pátku až do pondělního odpoledne nás sužovala ledovka a místy napadnul sníh. Teploty byly přes den kolem 0 °C. Víkend byl poměrně chladný. Část obyvatel se v sobotu probudila do zasněžené krajiny. Trochu jsme doufali, že se naplní pranostika a sníh nám vydrží „ondřejovských“ 100 dnů.

Pranostika na svátek sv. Barbory zmiňuje i počasí o Vánocích:  „Je-li na den svaté Barbory mnoho jinovatky na stromech, bude hodně ovoce v budoucím roce. Je-li Barborka na ledě, budou Vánoce na blátě a naopak.“ Dnes můžeme očekávat místy přeháňky. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C. Během dne od severozápadu ochlazování, večer se začne místy tvořit náledí.

Mikuláš nám přináší mnoho rozličných pranostik: „Na svatého Mikuláše jihne, nebo pršívá, málokdy zima držívá. O svatém Mikuláši často snížek práší. Prší-li o Mikuláši nebo padá-li sníh, bude příští rok hojně hrachu. Když na Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší.“

A jak bylo na Mikuláše posledních 10 let?

Dle průměrné denní teploty vzduchu bylo na Mikuláše v posledních deseti letech nejtepleji v roce 2015, kdy průměrná denní teplota byla 4,5 °C. Naopak nejnižší hodnoty dosáhla v roce 2010, a to  –6,7 °C. V roce 2015 maximální denní teplota přesahovala na některých stanicích 11,0 °C, nejtepleji bylo na stanici Husinec v okrese Prachatice (12,3 °C). Denní maxima teploty přesáhla 12 °C také v roce 2011. Naopak v roce 2010 nepřesáhla denní maxima teploty 3 °C.  Ve většině let období 2007–2017 se na Mikuláše alespoň na části území ČR vyskytly srážky ať už dešťové či sněhové, beze srážek se 5. prosinec obešel pouze v letech 2015 a 2016. Nejvydatnější sněhové srážky se vyskytly v roce 2013, kdy ve vyšších polohách napadlo i více než 20 cm nového sněhu. Nový sníh byl zaznamenán na větším území ČR i v letech 2010 a 2012.

Minulý rok (5. 12. 2017) byla průměrná denní teplota na území ČR 2 °C, denní maxima se nejčastěji pohybovala mezi 1 a 6 °C.  Srážky se vyskytovaly na většině území ČR, v horských oblastech byly srážky sněhové.

V historii byla pro den 5. 12. zaznamenána nejnižší maximální denní teplota v roce 1961 na stanici Fryčovice v okrese Frýdek-Místek, a to 19,8 °C. Nejnižší minimální denní teplota pak v roce 2010, na stanici Krnov v okrese Bruntál bylo naměřeno  –23 °C. Největší výška sněhové pokrývky dne 5. 12. ležela na stanici Lysá Hora v roce 1922, a to 175 cm. Nejvíce nového sněhu v tento den (45 cm) napadlo roku 1998 na stanci Vítkovice, Horní Mísečky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…