ČHMÚ: Rozšiřujeme laboratoře na pobočce v Ústí nad Labem

21.03.2022 22:15 | Tisková zpráva

Oddělení kvality ovzduší na pobočce Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ústí nad Labem má poměrně velké zastoupení. To je dané měřicí oblastí, jejím znečištěním a také specializací laboratoří na stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) a gravimetrické stanovení prašného aerosolu.

ČHMÚ: Rozšiřujeme laboratoře na pobočce v Ústí nad Labem
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Měří se zde všechny vzorky ČHMÚ odebrané v Česku, laboratoř slouží i pro projekty a vývoj v oblasti PAH a dalších organických látek. Od počátečních měření z 10 stanic se v současné době měří vzorky z 29 stanic. I z těchto důvodů došlo k rozhodnutí rozšířit stávající prostory a vybudovat nové pracoviště.

Nová budova laboratoří je primárně určena pro měření polycyklických aromatických uhlovodíků PAH. V prvním patře jsou umístěny laboratoře, které zajišťují stanovení PAH v měřicí síti imisního monitoringu (IM). V dalším patře jsou laboratoře zaměřené na přezkoumávání již stávajících metod, využití nových přístrojů a zajištění kvality měření.

Dále zde kolegové z oddělení kvality ovzduší pracují na projektech. Zde jsou často rozšířena stanovení PAH o hopany a další organické látky, které slouží hlavně k identifikaci zdrojů spalování. A jako třešnička na dortu je i stanovení nitro-PAH a dalších látek v ovzduší, jejichž zdrojem je například doprava. Tyto látky mají o řád vyšší toxicitu než PAH a mají tím i větší vliv na zdraví obyvatelstva. 

V neposlední řadě zde probíhá měření ultrajemných částic (UFP), která zde má svoji laboratoř. Ta zajišťuje v současné době měření na šesti stanicích. V rámci této měřicí sítě jsme schopni proměřit spektrum částic prašného aerosolu v rozmezí velikostí od 7 nm do 800 nm.

Přístrojové vybavení laboratoří

V laboratořích jsou dva plynové chromatografy s hmotnostním detektorem (GCMS) pro stanovení PAH a hopanů. Dále plynový chromatograf s termální desorpcí pro čisté vzorky PAH v letním období a plynový chromatograf s chemickou ionizací, na kterém vyvíjejí děvčata metodu pro stanovení nitro-PAH. Pro zajištění kvality UFP jsou to např. přístroje SMPS (Scanning Mobility Particle Sizer) a CPC (celkový čítač částic).

Průběh prací v laboratořích

Vstupem jsou hlavně vzorky, které musí zpracovat 3 laborantky v laboratoři pro zpracování vzorků ve staré budově. Ty extrahují z exponovaných filtrů vzorky, jenž se potom analyzuje a stanovují se v nich jednotlivé PA a další organické látky.

Výstupem měření je soubor dat, která se po verifikaci předávají zákazníkovi. Tím je hlavně ISKO (odd. Informačního systému kvality ovzduší) případně jiný zákazník.

K čemu naměřená data slouží

Výsledky měření benzo(a)pyrenu (BaP) jsou obsaženy v Ročenkách o znečištění ovzduší uvedených na webu ČHMÚ. Tak je možné sledovat, jaké je zatížení BaP v dané oblasti, v grafických ročenkách je sledován i trend znečištění. A protože jedním z hlavních zdrojů je spalování v lokálních topeništích, je možné tyto výsledky využít i v této oblasti.

Zprávy hodnotící znečištění ovzduší a rozptylové podmínky v Česku za předchozí měsíc najdete ZDE. Interaktivní ročenka kvality ovzduší na území České republiky 2020 je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…