ČHMÚ: Velký zájem o Den otevřených dveří

08.04.2019 17:16

O víkendu panovalo slunečné a teplé počasí. Možná i díky tomu byl zájem veřejnosti o Den otevřených dveří ČHMÚ napříč republikou nadprůměrný. Účastníci mohli navštívit předpovědní sály s komentářem meteorologů, účastnili se praktických ukázek měření s hydrology a velké množství informací bylo k dispozici také o kvalitě ovzduší nebo klimatu.

ČHMÚ: Velký zájem o Den otevřených dveří
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

„Tuto akci pořádáme tradičně u příležitosti Světového dne vody (22. 3.) a Světového meteorologického dne (23. 3.),“ poznamenává Jan Doležal z tiskového a informačního oddělení.

Český hydrometeorologický ústav přivítal během Dne otevřených dveří v sobotu 23. 3. 2019 více než 3200 návštěvníků. To je o 200 více než v předchozím roce.

Veřejnost měla možnost navštívit 30 různých pracovišť ústavu napříč republikou. Kromě sídla společnosti a regionálních poboček měli návštěvníci možnost zavítat také na profesionální meteorologické stanice a observatoře. Velké množství lidí přilákalo v poledne vypouštění balonu s aerologickou sondou na observatoři v pražské Libuši. Od začátku pravidelného měření vertikálních profilů atmosféry v roce 1967 odtud odstartovalo už více než 70 000 takovýchto balonů.

„Při prohlídkách zaměstnanci seznamovali veřejnost s širokým spektrem činností ústavu z oblastí meteorologie, klimatologie, hydrologie a kvality ovzduší. Velký zájem byl o sledování posunu růstových fází rostlin nebo o metody sledování znečištění v povrchových a podzemních vodách. Na místě byly ukázky historických i nejmodernějších měřících přístrojů,“ přibližuje průběh dne Daniel Kurka, jeden z pořadatelů akce.

Ve spolupráci s Armádou České republiky byla v pražských Komořanech k vidění mobilní hydrometeorologická souprava OBLAK.

Díky Ústavu fyziky atmosféry AV ČR mohli návštěvníci navštívit také profesionální meteorologickou stanici na Milešovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…