ČLFA: V Evropě v 1. pololetí vzrostl objem spotřebitelských úvěrů meziročně o 8,5 %

20.12.2018 21:54

Evropský trh se spotřebitelskými úvěry v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o 8,5 % na 172,6 miliardy eur. Vyplývá to ze statistik evropské federace Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů (osobních půjček, revolvingových úvěrů, financování v místě prodeje), hypoték a financování automobilů pro domácnosti ze sedmnácti zemí. Českou republiku v Eurofinas zastupuje Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

ČLFA: V Evropě v 1. pololetí vzrostl objem spotřebitelských úvěrů meziročně o 8,5 %
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Největší meziroční růst zaznamenaly v prvním pololetí letošního roku litevský trh (o 32,8 %), turecký trh (o 24,0 %) a portugalský trh (o 22,7 %). Výrazně rostly i největší evropské trhy – německý o 9,5 %, britský o 9,9 %, španělský o 14,5 % a italský o 8,6 %. V žádné ze sledovaných zemí nedošlo k poklesu obchodů. Uvedené procentuální změny přitom zohledňují kurzový vývoj v jednotlivých státech.

Prostřednictvím spotřebitelských úvěrů byla v letošním prvním pololetí v Evropě financována osobní vozidla za 56,3 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 9,6 %. Nejsilnější meziroční navýšení ve financování osobních automobilů pro domácnosti nahlásily Portugalsko (26,0 %), Turecko (19,0 %) a také Česká republika (16,4 %).

Celkově členské firmy ČLFA, která vyjma bank sdružuje nejvýznamnější tuzemské hráče v oblasti spotřebitelského financování, poskytly v prvním pololetí tohoto roku domácnostem 16,2 miliardy korun, tedy o 4,1 % více peněz než ve stejném období loňského roku.

„Kategorie osobních automobilů, nových i ojetých, je letos hlavním tahounem nárůstu objemů obchodů v rámci financování domácností. Lidem se daří, rostou jim mzdy, v době rekordně nízké nezaměstnanosti se nebojí o práci, a tak jsou odvážnější i při plánování svých rodinných výdajů,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Eurofinas, neboli Evropská federace asociací finančních domů (European Federation of Finance House Associations), zastřešuje prostřednictvím příslušných národních asociací finanční instituce z Evropy, poskytující spotřebitelské úvěry. Více ZDE.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 43 členů. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…