ČMKBK v roce 2016: Obce, neziskové organizace, družstva a spolky našly způsob, jak nakoupit energie na burze

13.03.2017 11:22

I obce velikosti České Vsi na Jesenicku, zemědělská družstva, sportovní kluby či centrum protidrogové prevence dokázaly loni najít způsob, jak nakoupit energie na Českomoravské komoditní burze Kladno.

ČMKBK v roce 2016: Obce, neziskové organizace, družstva a spolky našly způsob, jak nakoupit energie na burze
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Na energetickém burzovním trhu jsou sice akceptovány obchody s minimálním objemem 500 megawatthodin elektřiny či zemního plynu, přesto existuje řada možností, jak si mohou i kupující s menší spotřebou energie nakoupit.

Česká Ves s dvěma a půl tisíci obyvateli se už v roce 2011 sdružila ke společnému nákupu se sousedními městy regionu včele s městem Šumperk a mohla tak nakoupit elektřinu za stejnou cenu jako její větší sousedé. „Za šest let společných nákupů se nám spojení se Šumperkem, Jeseníkem a Mohelnicí osvědčilo, dlouhodobě se nám vyplácí. Spolu s nimi od roku 2011 nakupujeme silovou elektřinu v nízkém napětí, která nám v následujících dvou letech zlevní na 700 korun za megawatthodinu. To představuje pokles nákladů o 20 procent a úsporu téměř 100 tisíc korun,“ informoval loni na webových stránkách Šumperka starosta České Vsi Petr Mudra.

Další standardní možností, jak si i nevelká obec může zajistit energie na komoditní burze, je nákup zastřešený vedením dobrovolných svazků obcí. Tak loni na ČMKBK nakoupilo elektřinu a plyn celkem 10 mikroregionů a sdružení obcí.

Podobnou cestu centralizace zvolila zemědělská družstva a agrární společnosti sdružené v Zemědělském svazu ČR. Ten pro své členy nakupuje elektřinu a plyn na ČMKBK od roku 2014. „Naše družstvo se zúčastnilo nákupu elektrické energie prostřednictvím Zemědělského svazu České republiky již třetím rokem a zatím máme pouze pozitivní zkušenosti, které se týkají jak administrace celého procesu, tak především cenové hladiny nakoupené elektrické energie,“ uvedl loni v prosinci na webu Zemědělského svazu Milan Šustr, předseda představenstva výrobního obchodního družstva AGROSPOL Bubovice. Stejnou zkušenost měl i Miroslav Jirovský z agrární společnosti PIAS Suchdol: „Díky společnému nákupu ušetříme za silovou elektřinu 671 000 korun. To znamená pokles o 43 procent.“ Předseda družstva Morava Pustiměř Evžen Jachan k nákupu dodal: „U zemního plynu jsme dosáhli snížení nákladů o 260 000 korun. Úsporu ale budeme mít i u elektřiny, takže za energie zaplatíme o cca 300 000 korun méně.“

Burzovní nákup energií loni umožnila místním neziskovým organizacím západočeská metropole. „Město Plzeň nabídlo možnost připojit se zájmovým spolkům a obecně prospěšným společnostem, které mají sídlo v objektech města,“ uvedl loni v květnu na webových stránkách Plzně náměstek primátora Petr Náhlík. Této možnosti podle něj využily například Římskokatolická farnost Plzeň – Severní Předměstí, Centrum protidrogové prevence a terapie, Plzeňská krajská rada dětí a mládeže či Sportovní klub Radbuza Plzeň.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…