ČMSS: Více než tři čtvrtiny Čechů bydlí ve svém. Zájem o nájem klesá

08.04.2014 19:50

Zhruba 80 % – takový je podíl bydlení v osobním vlastnictví v České republice. Obdobný trend je i v ostatních východoevropských zemích. Na prvním místě pomyslného žebříčku osobního vlastnictví se nachází Rumunsko, jehož obyvatelé žijí z více jak 90 % ve vlastním. Společně se zvyšujícím se podílem osobního vlastnictví roste i míra zodpovědnosti obyvatel za obnovu zastarávajícího bytového fondu. Mnozí ale nemají na požadované úpravy dostatek peněz. Češi mají v tomto ohledu velkou výhodu, že mohou využívat úvěr ze stavebního spoření.

ČMSS: Více než tři čtvrtiny Čechů bydlí ve svém. Zájem o nájem klesá
Foto: red
Popisek: Českomoravská stavební spořitelna

Nájemní bydlení v České republice historicky klesá. Důkazem jsou statistiky. Ještě v roce 1980 počet nájemních bytů přesahoval hranici 40 %. O více než 30 let později trh nájemního bydlení poklesl o polovinu, a tak se nelze divit, že v současnosti roste zájem o renovace vlastních domovů. „Celou situaci na českém trhu bydlení je nutné vnímat v širším kontextu. V České republice je nyní 22 % bytů postavených před koncem druhé světové války. Tento počet převyšuje množství bytů postavených po roce 1990 o zhruba 5 %. Z toho je patrné, že domácnosti kvůli zastarávání bytového fondu musí stále více přemýšlet o nutné rekonstrukci,“ komentuje vývoj Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

O relativně špatném stavu bytů hovoří fakt, že 13 % z nich nemá ústřední topení nebo plné sociální vybavení, popřípadě obojí. Mnohé domácnosti ale mají hluboko do kapsy a bohužel na potřebnou obnovu jim už nezbývají peníze. Na trhu existují řešení, ať už oblíbené hypoteční úvěry nebo úvěry ze stavebního spoření. Na stavebním spoření klienti oceňují zejména fixní a příznivé úrokové sazby, mohou si sami zvolit dobu splácení, výši splátky, nebo zda chtějí půjčku splatit dříve. V neposlední řadě mají samozřejmě možnost odepsat si zaplacené úroky z úvěru z daňového základu pro výpočet daně z příjmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…