ČNB zpřístupní registr pro platby na kontakt

11.09.2023 19:10 | Tisková zpráva

Nový registr umožní bankám zprovoznit službu platby na kontakt, která zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. Registr pro platby na kontakt bude provozovat Česká národní banka. Namísto čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby. Banky do něj budou mít přístup od 30. října 2023. Platby na kontakt by se pro veřejnost mohly spustit v průběhu listopadu.

ČNB zpřístupní registr pro platby na kontakt
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Hlavním úkolem registru plateb na kontakt bude párování telefonních čísel s čísly účtů. Platby na kontakt budou moci přijímat klienti zapojených bank, kteří se ke službě u své banky aktivně přihlásí a spárují své telefonní číslo s číslem svého bankovního účtu. Při zasílání peněz uživatelům této služby pak bude možné namísto čísla účtu vyplňovat jejich telefonní číslo.

Pokud má majitel telefonního čísla více bankovních účtů, bude si muset při registraci vybrat, který zvolí pro příjem plateb na kontakt. Zároveň je ale možné, aby k jednomu bankovnímu účtu bylo připojeno více telefonních čísel. Například manželé mají jeden společný účet, ale každý vlastní mobilní telefon. Uživatelé by také měli vidět před odesláním platby název účtu příjemce, zpravidla jméno a příjmení. Telefonní čísla nezařazená do registru ČNB nebudou moci platbu na kontakt přijímat. Maximální limit pro jednu platbu bude pět tisíc korun.

Na přípravě služeb registru spolupracují Česká bankovní asociace a ČNB. Službu platby na kontakt budou provozovat zapojené banky, kterých se zatím přihlásilo devět. ČNB bude spravovat registr. Dokumentace, která je klíčová pro zprovoznění registru, je k dispozici na webu ČNB v sekci platební styk.

Inovace by také měla napomoci k omezení chyb, kterých se občas klienti při nesprávném vyplnění čísla bankovního účtu nebo kódu banky dopouští. Odeslané peníze tak v horším případě mohou skončit na jiném účtu. Vedle omezení takovýchto omylů mají platby na kontakt vést k dalšímu urychlení platebního styku.

Bezpečnost je pro ČNB i ČBA na prvním místě. Proto i s ohledem na nedávné kybernetické útoky na finanční instituce v ČR klademe nejvyšší důraz na zabezpečení všech plateb.

ČNB v rámci prevence proti finančním podvodům upozorňuje, aby klienti bank posílali peníze pouze lidem, které znají a důvěřují jim. Zejména by se měli mít na pozoru před nevyžádanými a potenciálně podvodnými žádostmi o peníze. S tím, jak se zvyšuje rychlost a komfort provedení plateb, zkracuje se i doba, za kterou mohou lidé o své peníze přijít. Více informací o tom, jak se bránit finančním podvodům, je možné najít na vzdělávacím webu ČNB PenizeNaUteku.cz v rubrice Podvody.

Na podvody v kyberprostoru upozorňuje i nová kampaň České bankovní asociace #nePINdej! Více informací o tom, jak vypadají nejrůznější pokusy a metody e-šmejdů a jak se jim bránit, je možné si vyzkoušet v interaktivním testu na webu KyberTest.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…