ČNK ICOMOS: Návrh obnovy chaty Bohumila Hrabala vyhrál studentskou soutěž architektury

25.06.2023 11:27 | Tisková zpráva

Vítězkami 15. ročníku soutěže o Cenu Břetislava Štorma jsou Eliška Houdová a Jitka Zemanová s projektem obnovy chaty Bohumila Hrabala. Získaly Cenu Břetislava Štorma. Další ocenění získal projekt na přeměnu skladu chmele v Žatci v kulturní centrum, a projekt obnovy areálu zámku Boreč u Lovosic. Čestné uznání pak návrh regenerace areálu usedlosti Petynka.

ČNK ICOMOS: Návrh obnovy chaty Bohumila Hrabala vyhrál studentskou soutěž architektury
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

Cílem soutěže je podporovat zájem studentů o obor památkové péče a zvyšovat úroveň jejich připravenosti pro praxi v oblasti péče o kulturní dědictví. Soutěž je zaměřena na oceňování nejkvalitnějších koncepčních studií a projektů studentů, kteří své semestrální, bakalářské a diplomní práce uskutečňují v ateliérech Ústavu památkové péče FA ČVUT v Praze.

Druhé místo získala francouzská studentka programu Erasmus Charlotte Brossard, za návrh konverze skladu chmele na Kulturní centrum „STAR“ v Žatci (Ústecký kraj). Projekt je součástí obnovy Nerudova náměstí, které tvoří pět budov nabízejících služby místním obyvatelům i turistům. „Autorka citlivě zpracovala návrh s ohledem na původní architekturu, která se vyznačovala krásou utilitární původní rámové dřevěné konstrukce. Ocenili jsme i volbu nové náplně budovy, bylo velmi citlivě zpracováno zapojení původní budovy do nového návrhu uměleckého centra,“ zhodnotil profesor Hájek.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

Na třetím místě se umístil projekt Kateřiny Musílkové, která navrhla obnovu areálu zámku Boreč u Lovosic (Ústecký kraj). Zámek je v současnosti v havarijním stavu, stejně jako větší část areálu, která k zámku historicky náležela – zámecký dvůr, zámecká zahrada, soustava dvou rybníků a pozůstatky ohradních zdí. Projekt počítá s obnovou tělesa zámku i těchto prvků. „Návrh ukazuje, že i historická kopie původního stavu je legitimní způsob, jak památku obnovit oproti zažitému způsobu, kdy se památka obnovuje nějakým novotvarem nebo zůstává v torzu nedokončena. Ocenili jsme přístup, kdy se moderní vstup upozadí ve prospěch historické architektury,“ dodal profesor Hájek.

Čestné uznání získala Jitka Zemanová za návrh regenerace areálu usedlosti Petynka (Praha 6) pro Ambulantní centrum duševního zdraví a rehabilitace. Návrh pracuje s rozsáhlým stavebním programem umístěným v novostavbě, která původní budovy doplňuje o vrstvu moderní architektury. „Historická část a panorama původních budov hraje hlavní roli, kdežto nová dostavba je prostá jakéhokoli detailu a vytváří ve své podstatě podnož pod historickou architekturou. Ocenili jsme přístup, kdy není akcentovaná moderní stavba ve prospěch té historické,“ dodal Hájek.

Více podrobností k oceněným návrhům je k dispozici on-line:

  1. místo: Eliška Houdová a Jitka Zemanová, ZS 2022, magisterský stupeň, 2. ročník, ateliér Girsa, modul památkové péče (ZDE)
  2. místo: Charlotte Brossard, LS 2023, magisterský stupeň, 1. ročník, ateliér Efler, student programu Erasmus z Francie. (ZDE)
  3. místo: Kateřina Musílková ZS 2022, magisterský stupeň, diplomní projekt, ateliér Girsa, modulpamátkové péče (ZDE)

Čestné uznání:
Jitka Zemanová, LS 2023, magisterský stupeň, diplomní projekt, ateliér Juha, konzultace Václav Girsa, modul památkové péče (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…