ČOI: Hračky pro děti od 3 do 14 let věku s četnými nedostatky

11.07.2015 17:00

a jejich bezpečnost pro dětské uživatele zůstávají i nadále jednou z priorit České obchodní inspekce.

ČOI: Hračky pro děti od 3 do 14 let věku s četnými nedostatky
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Cílem dozoru je vyhledávat na trhu anonymní a rizikové výrobky a zabránit dalšímu prodeji hraček bez označení CE, hraček, které nejsou vybaveny varovným upozorněním ani informací, proč je konkrétní hračka pro určitou skupinu dětí nevhodná a zakázat další distribuci nebezpečných hraček. Na trhu nesmějí být ani hračky, na nichž jsou povinné informace uvedeny, ale pouze v cizím jazyce. V 1. čtvrtletí 2015 byly nedostatky zjištěny ve dvou třetinách kontrolovaných provozoven se sortimentem hraček a uloženo bylo 141 pokut za 1 milion korun. „Trvale vysoké procento závad u prodeje hraček, které jsou určeny bezbranným uživatelům – dětem, je hlavní důvod, proč Česká obchodní inspekce zaměřila svou pozornost na celý distribučnímu řetězec a dohledává obchodní subjekty, které nesou odpovědnost za distribuci hraček z ostatních členských států EU na českém trhu. V dalším období zaměříme kontroly hlavně na dovozce hraček ze třetích zemí, kteří mají z velké části podíl na závadných výrobcích, nesplňujících bezpečnostní standardy a požadavky příslušných právních předpisů,“ řekl k průběžným výsledkům kontrol hraček Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

V průběhu 1. čtvrtletí 2015 inspektoři ČOI při provádění dozoru ověřovali, zda jsou hračky nabízené v tržní síti k prodeji vybaveny potřebnými náležitostmi dle požadavků platného NV č. 86/2011 Sb., o bezpečnosti hraček, a také zda nejsou v prodeji hračky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost dětí vzhledem k jejich nevhodným mechanickým a fyzikálním vlastnostem, špatné konstrukci či nedostatečným nebo nesprávným varováním. Kontrolovány byly také další informace nezbytné pro splnění základních požadavků na bezpečnost hraček.

Na hračky jako stanovené výrobky se vztahují ustanovení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky (dále jen NV) a v harmonizované řadě norem ČSN EN 71 a ČSN EN 62115. Ty specifikují jednotlivé technické a bezpečnostní požadavky na hračky.

Od ledna do března 2015 provedli inspektoři ČOI celkem 264 kontrol jak ve specializovaných prodejnách s hračkami, tak i v provozovnách, kde byly hračky jen jedním z několika různých druhů výrobků, kontrolovaných u jednoho hospodářského subjektu. U distributorů bylo provedeno 257 kontrol, u dovozců 6 a jedna u výrobce. Z celkového počtu 264 kontrol byly nedostatky zjištěny ve 177 z nich (tj. 67 %).

Výsledky kontrol hraček – 1. čtvrtletí 2015

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

Středočeský a Hl. m. Praha

43

29

67,4 %

Jihočeský a Vysočina

15

12

80,0 %

Plzeňský a Karlovarský

74

52

70,3 %

Ústecký a Liberecký

52

34

65,4 %

Královéhradecký a Pardubický

33

25

75,8 %

Jihomoravský a Zlínský

15

2

13,3 %

Moravskoslezský a Olomoucký

32

23

71,9 %

Celkem

264

177

67,0 %

Výsledky kontroly průvodní dokumentace k výrobku:

Při kontrolách průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele inspektoři zjišťovali, zda je vysledovatelný původ hraček (tj. dostupnost informací o výrobci či dovozci), a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení (např. piktogram nevhodné pro děti do tří let), inspektoři kontrolovali, zda byly spotřebiteli sděleny důvody tohoto omezení.

Předmětové (výrobkové) normy upravující požadavky na hračky určené dětem od 3 do 14 let věku:

- normy řady ČSN EN 71 – Bezpečnost hraček
- ČSN EN 62115 – Elektrické hračky
- ČSN 94 3090 – Klasifikace hraček (určuje, které hračky jsou určené pro děti do 36 měsíců, a které nikoliv)

Z nedostatků povinného značení shody dle požadavků příslušných nařízení vlády a v návaznosti na ustanovení zákona o technických požadavcích na výrobky se jednalo o prodej hraček bez povinného označení značkou shody CE. Při kontrolách byly zjištěny nedostatky také v dalším povinném značení hraček: a to, že na výrobcích, jejich štítku, obalu nebo v návodu není vyznačena věková kategorie, pro kterou je hračka určená, spolu s odůvodněním tohoto omezení. Varování před riziky byla pouze cizojazyčná a řada hraček byla anonymní, tj. bez uvedení výrobce, dovozce nebo distributora.

Odběry vzorků hraček k posouzení bezpečnosti

V průběhu 1. čtvrtletí byly v tuzemských obchodech odebrány k ověření bezpečnosti 3 druhy hraček:

- skládačka mravenec - nevyhověla požadavkům nařízení vlády vzhledem k malým částem
- skládačka koník -  nevyhověla požadavkům nařízení vlády vzhledem k malým částem
- zvířátko s cukrovinkou  -  odborné posouzení neukončeno.

Výsledky analýzy rizik

Obě skládačky, mravenec i koník, obsahují malé části. Nejsou však označeny žádnou věkovou kategorií uživatelů a lze tedy předpokládat, že jsou určeny i pro děti do tří let věku. Tyto výrobky mohou z důvodů identifikovaných vad představovat pro nejmenší děti bezpečnostní riziko. Další nabídku a prodej těchto výrobků inspektoři ČOI u koncového distributora zakázali.

Uložená opatření a sankce

Na základě zjištěných nedostatků byly vydány zákazy dalšího prodeje na 3892 kusů hraček v celkové prodejní ceně 231 057,80 Kč. Tyto zákazy prodeje byly uloženy na výrobky, které nebyly označeny značkou shody, na hračky bez identifikačních údajů o výrobci nebo dovozci, na hračky bez varovných upozornění a bezpečnostních informací v českém jazyce, bez označení věkové kategorie, pro kterou je výrobek určen, a také na výrobky s konstrukčními vadami (hračky obsahovaly malé části).

V průběhu kontrolní akce zaměřené na hračky bylo v 1. čtvrtletí 2015 uloženo celkem 141 pokut v souhrnné výši 1 060 000 Kč. Největší část z nich, 81 pokut ve výši cca 450 tisíc Kč, byla uložena za porušení zákona o technických požadavcích na výrobky (zák. č. 22/1997 Sb.), zejména za distribuci výrobků bez stanoveného označení a bez dalšího značení. Dalších 28 pokut v hodnotě 400 tisíc Kč bylo uloženo za souběžná porušení několika zákonů a 32 pokut v celkové výši cca 220 tisíc Kč uložila Česká obchodní inspekce za porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele.

Závěr

Kontrolní akce zaměřená na hračky prokázala stále se opakující nedostatky, jimiž jsou nabídka a prodej výrobků bez označení CE a prodej anonymních hraček - bez uvedení identifikačních údajů o jejich výrobci či dovozci. Přetrvávající problém představují hračky, které nejsou vybaveny varovným upozorněním ani informací, proč je konkrétní hračka pro určitou skupinu dětí nevhodná. Pokud jsou na hračkách tyto informace uvedeny, pak pouze v cizím jazyce. Nepříznivé výsledky kontrol jsou důvodem, proč Česká obchodní inspekce bude i nadále věnovat trvalou pozornost celému distribučnímu řetězci sortimentu hraček. Dohledávány budou nadále obchodní subjekty, které nesou odpovědnost za distribuci hraček z ostatních členských států EU na českém trhu. Dozor ČOI bude zaměřen zejména na dovozce hraček ze třetích zemí. Ti mají podle zkušeností ČOI z velké části podíl na závadných výrobcích sortimentu hraček na trhu, které nesplňují bezpečnostní standardy a požadavky příslušných právních předpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…