ČOI: Stanovisko k uvádění osobních ochranných prostředků na trh

26.09.2020 15:19

Stanovisko ČOI se týká osobních ochranných prostředků doručených občanům České republiky starším 60 let na základě usnesení Vlády ČR prostřednictvím České pošty.

ČOI: Stanovisko k uvádění osobních ochranných prostředků na trh
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce (dále jen „ČOI“) je orgánem dozoru nad uváděním osobních ochranných prostředků (dále jen „OOP“) na trh Unie a jejich následnou distribucí v rámci trhu.

Požadavky na OOP jsou uvedeny v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS (dále jen „nařízení“). Pro účely tohoto nařízení se uvedením na trh rozumí první dodání OOP na trh Unie. Dodáním na trh se pak rozumí dodání OOP k distribuci nebo použití na trhu Unie v rámci obchodní činnosti, ať už za úplatu, nebo bezplatně.

Uvedená právní úprava tedy stanovuje požadavky na OOP dodávané na trh Unie v rámci obchodní činnosti hospodářských subjektů vymezených v nařízení.

V případě, kdy byly předmětné OOP ze státních zásob doručovány občanům České republiky starším 60 let na základě usnesení Vlády ČR prostřednictvím České pošty s. p., se nejednalo o dodávání OOP na trh, ve smyslu citovaného nařízení, neboť uvedené subjekty zde realizovaly nekomerční poskytnutí OOP těmto občanům. ČOI tedy výrobky, které byly občanům České republiky touto cestou doručeny, nepovažuje (v kontextu právní úpravy OOP) za výrobky uvedené na trh podle nařízení, a tedy ani za výrobky nad jejichž vlastnostmi a formálními náležitostmi ve smyslu úpravy OOP v nařízení by měla, respektive byla oprávněna vykonávat dozor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…